Σελίδες

26 Οκτωβρίου 2010

Η κοινωνία δεν εκβιάζεται

  Του Δώρου Γεωργίου

Το δίλημμα των εκλογών είναι «σωτηρία ή χρεοκοπία» σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό. Τα περί «αυτοδιοικητικών εκλογών» και «δημοψηφίσματος για τον Καλλικράτη» ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Ο άνθρωπος στον οποίο εμπιστευθήκαμε πριν από 12 μήνες την ηγεσία της χώρας παρέα με τους ως επί το πλείστον αφανείς και άγνωστους συμβούλους του, οι οποίοι τελικά είναι η ηγεσία της χώρας, αποφάσισε να θέσει το παραπάνω δίλημμα στο λαό για να συσπειρώσει τους αποσυσπειρωμένους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ. Μόνο που έτι μια φορά απέδειξε την ανικανότητά του.

Πρώτον «οπαδοί» δεν υπάρχουν πια. Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ γενικότερα πως με το Μνημόνιο ολοκλήρωσαν «πανηγυρικά» μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει ήδη από την περίοδο Σημίτη, τη διάρρηξη των δεσμών του ΠΑΣΟΚ με ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Οι άνθρωποι που τώρα αποστασιοποιούνται από το ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς «δυσαρεστημένοι», οι οποίοι περιμένουν το πρώτο διχαστικό κήρυγμα για να επιστρέψουν στο μαντρί, όπως παραδοσιακά συνέβαινε μέχρι πρότινος. Οι άνθρωποι αυτοί είδαν αυτή την κυβέρνηση να...

...κόβει τους μισθούς τους, τις συντάξεις τους, να αυξάνει δραματικά τους έμμεσους φόρους, να μεταρρυθμίζει το εργατικό δίκαιο επί τα χείρω και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού, ακρίβειας, εγκληματικότητας, αυταρχισμού και γενικής οικονομικής δυσπραγίας.

Όλα αυτά δε είναι περισσότερο ορατά στην Αττική. Στην περιοχή μας, μια περιοχή που ήδη από το 2007 ο δικομματισμός καταγράφει χαμηλές πτήσεις στις εκλογές, η κρίση είναι σαφώς πιο αισθητή και ακόμα πιο αισθητή είναι η αποτύπωσή της στις δημοσκοπήσεις, όπου διαφαίνεται συντριβή του ΠΑΣΟΚ. Εδώ άλλωστε διαμένουν και οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι (άρα σύμφωνα με τον τρέχοντα λαϊκίστικο λόγο στην Αττική έχουμε υψηλά ποσοστά τεμπελιάς), εδώ υπάρχει και η μεγαλύτερη ακρίβεια (καμία σχέση με την επαρχία σε αυτόν τον τομέα), εδώ τέλος έχει σημαντικές δυνάμεις η Αριστερά (19% το 2009). Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που σ’ αυτήν την περιοχή, όπου έτσι κι αλλιώς είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα, αναμένεται η κάλπη να στείλει ισχυρό μήνυμα διαμαρτυρίας. Και επειδή η κάλπη δεν είναι εθνική αλλά τοπική, και έτσι οι πολιτικές εντυπώσεις δε θα κριθούν από μέσους όρους πανεθνικών ποσοστών, αυτό το μήνυμα θα είναι πεντακάθαρο, χωρίς προσμείξεις. Στη μεγαλύτερη και πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας η κυβέρνηση θα έχει υποστεί τρομακτική ήττα.

Αυτά φαίνεται είδαν και στο επιτελείο του τρισμέγιστου Πρωθυπουργού μας και πήραν την απόφαση να εκβιάσουν το λαό. Σωτηρία ή χρεοκοπία. Αυτό είχε ήδη προετοιμαστεί από διάφορα δημοσιεύματα στον φιλικό Τύπο. Μα τι εικόνα θα δώσουμε στους πιστωτές μας αν καταψηφίσουμε την κυβέρνηση; Πρωτοφανές επιχείρημα το οποίο φυσικά δεν μπορεί να έχει απολύτως καμία ισχύ σε δημοκρατική κοινωνία. Στις εκλογές δεν ψηφίζουμε για να δώσουμε κάποια Α ή Β εικόνα στο εξωτερικό αλλά για να ρυθμίσουμε κυρίαρχα τα του οίκου μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι επιεικώς κουραφέξαλα. Επίσης δεν έχουν λείψει και οι γνωστές διαρροές περί πρόωρων εκλογών. Χθες δε αυτό διατυπώθηκε πιο ξεκάθαρα και σε δραματικούς τόνους από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε διακαναλική συνέντευξη. Ο ηγέτης της δημοκρατικής παράταξης μας είπε ότι οι αγορές καραδοκούν και πρέπει να προσέξουμε τι εικόνα θα βγει προς τα έξω. Εν ολίγοις αν χάσουν ο Σγουρός και ο Καμίνης θα ανέβουν τα σπρεντ! Τόσο απλά, τόσο λαϊκίστικα, τόσο εκβιαστικά. Η ίδια η διακαναλική δε ήταν μια ακόμα αυταρχική μεθόδευση του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν διασφαλίστηκε το ίδιο δικαίωμα να έχουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Μόνος του, χωρίς αντίλογο, επιχείρησε να εκφοβίσει τον λαό, συνδέοντας άμεσα πιθανή εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ με την …χρεοκοπία της χώρας!

Η κοινωνία όμως κύριε Πρωθυπουργέ δεν εκβιάζεται. Το μόνο που καταφέρατε με την χθεσινοβραδινή σας συνέντευξη ήταν να μας εξοργίσετε ακόμα περισσότερο, να καταστήσετε ακόμα πιο ευδιάκριτη την εγκληματική σας ανικανότητα, να μας κάνετε ακόμα περισσότερο να καταλάβουμε πως απλά κληρονομήσατε τη θέση σας χωρίς να το αξίζετε ούτε στο ελάχιστο, εν τέλει να μας κάνετε να θέλουμε ακόμα περισσότερο να σας καταψηφίσουμε στις 7 Νοεμβρίου. Πράγματι η τακτική αυτή το πιο πιθανό είναι να αποδειχθεί μπούμερανγκ. Από τη στιγμή που οι εκλογές αποκτούν πλέον ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα με σαφές πολιτικό διακύβευμα, οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν με πολιτικά και όχι αυτοδιοικητικά κριτήρια, όπως πολλοί σκόπευαν να κάνουν έως τώρα. Και είναι απορίας άξιον γιατί στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως αυτό θα τους εξυπηρετήσει όταν μόλις ένα χρόνο μετά τις εκλογές το 60% των πολιτών (μεταξύ αυτών και το ένα τρίτο αυτών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ) δηλώνει δυσαρεστημένο από την κυβέρνηση. Το εύλογο είναι αυτή η νέα στρατηγική όχι μόνο να μην ανακόψει το ρεύμα ήττας, αλλά να το δυναμώσει ακόμα περισσότερο.

Είναι απαράδεκτο και ηθικά ανεπίτρεπτο η ίδια η κυβέρνηση να εκβιάζει τον λαό! Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τον λαό και καταφεύγει σε τέτοιες τακτικές, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να αποχωρήσει από την εξουσία. Δε θα περάσει όμως αυτός ο εκβιασμός. Γιατί οι κοινωνίες δεν εκβιάζονται, μόνο εκβιάζουν, μέσω των εκλογών, των κινητοποιήσεων, των απεργιών ακόμα και των δημοσκοπήσεων, και αυτό γιατί αυτές είναι το κυρίαρχο όργανο σε κάθε δημοκρατία. Ας τους εκβιάσουμε λοιπόν, ας μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία. Για να θυμηθώ ένα παλιό εαακίτικο σύνθημα: να στείλουμε μήνυμα τρόμου στα κομματικά επιτελεία!!



Υγ: Οι διάφοροι Κουβέληδες, τώρα που οι εκλογές είναι και επισήμως πολιτικές, θα αποσύρουν την υποστήριξή τους από υποψηφίους που στηρίζει και το ΠΑΣΟΚ, όπως ο κ. Καμίνης, δηλαδή από υποψηφίους των οποίων τυχόν επιτυχία θα ερμηνευθεί από τους πάντες και κυρίως από την κυβέρνηση, ως ψήφος υπέρ του Μνημονίου;

3 σχόλια:

  1. Ατόπημα αυτό που σημείωσες στο ΥΓ για τον Καμίνη και τη ΔΗΑΡΙ. Ξέρεις πολύ καλά ότι ο Καμίνης ήταν μια πρόταση του Κουβέλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είπα εγώ Παναγιώτη μου ότι τον πρότεινε το ΠΑΣΟΚ; Το ξέρω ότι είναι του Κουβέλη η πρόταση.

    Το θέμα είναι οτι ο Παπανδρέου είπε ότι στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους - και αυτό με τους μεγάλους δήμους το είπε ρητά - θα κριθεί αν υπάρχει αποδοχή ή όχι της πολιτικής του και αν κρίνει ότι δεν υπάρχει θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

    Αντικειμενικά λοιπόν. Ο ίδιος ο Παπανδρέου είπε ότι ψήφος στον Καμίνη είναι ψήφος στο Μνημόνιο. Απλό είναι.

    Ρωτάω λοιπόν. Ο κ. Κουβέλης θα αποσύρει την υποστήριξή του ναι ή όχι;

    υγ: Και μην ξεχνάμε πως δεν έγιναν έτσι ακριβώς τα πράγματα. Ο Κουβέλης πρότεινε στον Ραγκούση τον Καμίνη. Και αυτό γιατί ο Καμινης δε θα κατέβαινε έτσι κι αλλιώς, είτε τον στήριζε το ΠΑΣΟΚ είτε όχι. Θα κατέβαινε μόνο αν τον στήριζε και το ΠΑΣΟΚ. Οπότε μόνο όταν βγήκε ο Γιώργος και είπε ότι τον στηρίζει, έκλεισε η υποψηφιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και για να το πω και πιο ξεκάθαρα. Επί της ουσίας ο Παπανδρέου τον Κουβέλη τον άδειασε. Ενώ συμφώνησαν να στηρίξουν από κοινού έναν υπερκομματικό αυτοδιοικητικό υποψήφιο για να πάρουν το Δήμο της Αθήνας από τη Δεξιά, τελικά κατέληξε να είναι αυτή η υποψηφιότητα κυβερνητική. Όπως ήταν έτσι κι αλλιώς δηλαδή, αλλά τώρα το ακούσαμε και από τα πιο επίσημα χείλη: του Πρωθυπουργού σε διακαναλική συνέντευξη.

    Είναι θλιβερό που το νεοσύστατο αυτό κόμμα ξεκινάει την πορεία του με μια τέτοια πολιτική αποτυχία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή