Σελίδες

8 Οκτωβρίου 2010

Επιτέλους!

Αγαπητέ αναγνώστη, αρχίζω να πιστεύω πως τελικά ίσως ζούμε μια επανάσταση του αυτονόητου, έστω και αποσπασματική. Ή μάλλον, και μόνο η προσπάθεια δείχνει ότι κάνουμε βήματα προς το να γίνουμε μια πολιτισμένη χώρα.


Η είδηση που με γέμισε χαρά είναι ότι το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Έυης Χριστοφιλοπούλου, θα λάβει μέτρα ώστε οι ώρες που χάνονται εξαιτίας των καταλήψεων( ελπίζω αυτό να ισχύσει αντίστοιχα και σε άλλες περιπτώσεις) να αναπληρώνονται. Ναι! Καλά διάβασες, αναγνώστη, θα αναπληρώνονται!

Αυτό είναι προφανώς ένα μέτρο που έχει ως σκοπό να παρεμποδίσει τους μαθητές να προβαίνουν σε καταλήψεις καθώς θα τους στερήσει τη χαλάρωση του Σαββάτου ή τον χαβαλέ της 5ημερης. Κάποιοι σίγουρα θα ξελαρυγγιαστούν λέγοντας ότι αυτό εντατικοποιεί τους ρυθμούς εκμάθησης, εκβιάζει τους φοιτητές ώστε να είναι πειθήνιοι σαν αρνάκια και ότι θα τους παρεμποδίζει από το να ασκούν το "δικαίωμα"( εις βάρος πάντα των μαθητών που θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο) στη κατάληψη.

Κούφια λόγια βέβαια, απλά θεσπίζεται το αυτονόητο. Δεν πρέπει να χάνεται ούτε μια ώρα από το σχολείο για οποιοδήποτε λόγο, καθώς αυτό είναι ένα από τα πρώτα βήματα προς την απαξίωσή του και ούτε φταίνε σε τίποτα οι γονείς να πληρώνουν φροντιστήρια επειδή η λειτουργία του δημόσιου σχολείου είναι έκρυθμη. Αντίστοιχα, οι καθηγητές θα έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους και δεν θα επιτρέπουν τις καταλήψεις έτσι εύκολα, καθώς θα χάνουν από τον ελεύθερο χρόνο τους.

Όποιο σχολείο θέλει κατάληψη θα πληρώνει το κόστος της επιλογής της. Μακάρι όντως να εφαρμοστεί το μέτρο, όπως να θεσμοθετηθούν κι άλλα που να στοχεύουν στον ίδιο στόχο, και να μη μείνει απλώς στα λόγια.

2 σχόλια:

  1. Αν αληθευει πως και ένα απο τα αιτήματα είναι να μην εφαρμοστεί το Μνημόνιο, τότε δικαίως να ισχύσει το μέτρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι βέβαιος ότι εκείνος που μάχεται όντως για υψηλά εκπαιδευτικά ιδανικά και που για την υλοποίησή τους θυσιάζει ακόμα και το δικαίωμά του (αλλά και των συμμαθητών του) για πρόσβαση στην σχιολική αίθουσα, δεν θα έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να θυσιάσει, αντ΄ αυτού, το σαφώς ήσσονος σημασίας δικαίωμά του στην εκδρομή, τον περίπτατο κλπ.

    Σε αντίθετη περίπτωση, επιβεβαίωνεται ότι δεν μάχεται για ιδανικά. Αποφασίζει κατάληψη απλώς για να πάει για καφέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή