Σελίδες

11 Οκτωβρίου 2010

Κοινωνικό Κράτος ...της απανθρωπιάς!


Του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου

Δεν πίστευα στ’ αυτιά μου αγαπητοί αναγνώστες χτες βράδυ, όταν άκουσα την είδηση (στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΜΕGA) ότι το ΙΚΑ αποφάσισε να μην χορηγεί πλέον θεραπευτικά υποδήματα στους διαβητικούς, με την αιτιολογία ότι το κόστος ακρωτηριασμού των κάτω άκρων τους και η απαιτούμενη μετ’ έπειτα θεραπεία, είναι μικρότερο. Εν ολίγοις, προτείνει το ίδρυμα στους 1.000.000 Έλληνες διαβητικούς (250.000.000 άνθρωποι ειναι διαβητικοί σε όλον τον κόσμο), είτε να εφοδιαστούν τα ειδικά παπούτσια με δικά τους έξοδα, είτε – εφόσον δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα – να ακρωτηριάσουν τα πόδια τους. Τί  ωραία και απλά που τα λένε!

Είναι, όμως, προφανές ότι οι άνθρωποι που έλαβαν και εξέδωσαν τη συγκεκριμένη απόφαση δεν είχαν ποτέ στην οικογένειά τους κάποιον ανάπηρο ή ακρωτηριασμένο. Δεν έχουν, δηλαδή, βιώσει ούτε την αγωνία ούτε τον αγώνα για επιβίωση και ζωή επί ίσοις όροις που δίνουν καθημερινά οι ανάπηροι σε κάθε κοινωνία, κυρίως όμως στην ελληνική, λαμβανομένης υπόψη της εξαιρετικά εχθρικής ατμόσφαιρας... 

...που επικρατεί γι’ αυτούς, και την οποία γνωρίζουμε όλοι (αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών φορέων, συντηρητισμός, επιφυλακτικότητα ή και φόβος προς οτιδήποτε είναι διαφορετικό, κ.ο.κ.). Όμως, κατά κανόνα, εκείνο που διακρίνει τους ανάπηρους είναι η αξιοπρέπεια και η προσπάθεια βελτίωσης του τρόπου ζωής τους χώρις γκρίνιες και κακομοιριές!

Το κράτος, με την απόφαση αυτή, καταδικάζει χιλίαδες διαβητικούς σε ακρωτηριασμό και συγχρόνως, κατά την δική μου εκτίμηση, γελοιοποιεί με το χειρότερο τρόπο τον καθημερινό αγώνα των αναπήρων και των οικογενειών τους. Για να δούμε και εμείς τα πράγματα με τον ίδιο κυνικό τρόπο που τα αντιμετωπίζει το ΙΚΑ, είναι πολύ εσφαλμένη η εκτίμηση ότι το συνολικό κόστος του ακρωτηριασμού, της θεραπείας (φυσικοθεραπεία, κλπ.) και της δημιουργίας του πρόσθετου τεχνητού μέλους έχει μικρότερο κόστος από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. Αυτά τα αναφέρω με βεβαιότητα, διότι τα έχω ζήσει και τα γνωρίζω. Συνεπώς, το ΙΚΑ, το κράτος και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που εξέδωσαν «αρμοδίως» την απαράδεκτη ανακοίνωση εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα κι αυτό διότι ενήργησαν, χωρίς να γνωρίζουν αλλά και χωρίς να μπουν στον παραμικρό κόπο να διεξαγάγουν την απαραίτητη έρευνα, για να εξακριβώσουν κατά πόσο στέκουν τα αναφερόμενα στην απόφασή τους.


Έτσι, λοιπόν, η απόφαση αυτή έρχεται να προστεθεί στα στοιχεία εκείνα που αποδεικνύουν ότι η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ  έχει βαλθεί να εξαλείψει την, ήδη περιορισμένη, έννοια του Κοινωνικού Κράτους στην Ελληνική Επικράτεια. Η περίπτωση αυτή, όμως, αγγίζει τα όρια της απανθρωπιάς και του εξευτελισμού της αξίας και αξιοπρέπειας του ανθρώπου σε βαθμό ανατριχιαστικό. Προσβάλλει βάναυσα την ανθρώπινη προσωπικότητα.

Είναι φανερό πως το Σύνταγμα και τα δικαιώματα του ανθρώπου που κατοχυρώνονται σε αυτό και στους νόμους δεν έχουν πλέον καμία απολύτως δεσμευτικότητα για τους κρατούντες.

3 σχόλια:

 1. Εξαιρετικό κείμενο! Είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς με κάτι από αυτά που αναφέρεις.

  Το μοναδικό σου πρόβλημα είναι ότι υπολείπεσαι κάπως σε κυνισμό: όταν το Κράτος λέει ότι ο ακρωτηριασμός, η αποθεραπεία και η προσθήκη του τεχνητού μέλους κοστίζουν λιγότερο από τη χορήγηση των ειδικών υποδημάτων, μάλλον εννοεί ότι οι φυσικοθεραπείες και η προσθήκη τεχνητών μελών (ελπίζω όχι και ο ακρωτηριασμός), δεν θα καλύπτονται από την ασφάλεια των ασθενών και άρα πράγματι θα "του" κοστίζουν λιγότερο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Kωνσταντίνος Σιδηρόπουλος11 Οκτωβρίου 2010 - 9:04 μ.μ.

  Poly sosta Panagioti. Den ithela na to anafero g na mn theoritho ypervolikos. Epeleksa na prosanatoliso tin anaptiksi m exontas ypopsin ta simerina dedomena. oti dld kaliptontai ta eksoda ap to IKA g tin kataskeui tou texnitou melous!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Nomizo oti to ofelos apo tin apolisi ton diaforon kareklokentauron toy IKA tha yperkalipsi to kostos gia koinoniki pronoia ton diabitikon....

  Mipos me kinismo prepei na to proteinoyme?

  ΑπάντησηΔιαγραφή