Σελίδες

5 Οκτωβρίου 2010

Ανεργία...χωρίς φως στο βάθος του τούνελ

Του Κώστα Σερδάρη

18 Νοεμβρίου
: Τότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο τελικός προϋπολογισμός του 2011. Προς το παρόν αρκούμαστε σε ένα προσχέδιο, το οποίο είναι, όμως, αρκετό για να λάβουμε μια καλή γεύση για το τι θα επακολουθήσει τη χρονιά που μας έρχεται, αλλά και τα επερχόμενα χρόνια. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι μέχρι την κατάθεση του τελικού σχεδίου στη Βουλή δε θα αλλάξουν πολλά πράγματα, πιθανότατα προς το χειρότερο.

Απ' όλα αυτά τα οποία είδα και διάβασα στο εν λόγο προσχέδιο, δε θέλω να μείνω ούτε στο έλλειμμα, ούτε στη μείωση των πρωτογενών δαπανών, ούτε στη νέα φοροεισπρακτική επιδρομή. Τα παραπάνω, εξάλλου μπορείτε να τα διαβάσετε καλύτερα στις οικονομικές και πολιτικές στήλες των εφημερίδων. Εμένα άλλο με απασχολεί και δεν είναι άλλο από τις προβλέψεις για την αλματώδη αύξηση της ανεργίας.

14,5% προβλέπεται να είναι η ανεργία το 2011, σηματοδοτώντας ουσιαστικά μία "έκρηξη" τόσο κοινωνική όσο και οικονομική. Ένα χρόνο πριν από τη διαπίστωση της ύφεσης στην Ελλάδα, ήτοι το 2009 η ανεργία κυμαινόταν στο 9,5 %, ενώ φέτος αγγίζει το 11,6%. Επιπλέον, η μόνιμη ύφεση και το συνεχές κλείσιμο επιχειρήσεων, που συνεπάγεται απολύσεις, θα οδηγήσει την ανεργία το 2012 σε ποσοστά άνω του 15%. Συνεπώς, στα 3 πρώτα χρόνια της κρίσης,...

 ...της τρόικας και του Μνημονίου, ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά περίπου 276.000, ενώ το 2012 θα φτάνει τον αριθμό των 753.000. Και τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι τα εξής:
  1. Μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, με ένα τόσο μεγάλο ποσοστό των εν δυνάμει Ελλήνων εργαζομένων να μένει ανενεργές; Εκτός και αν θεωρεί κανείς πως το επίδομα ανεργίας αποτελεί δείκτη οικονομικής ανάκαμψης.
  2. Από τη στιγμή που οι άνεργοι θα αυξηθούν σε τόσο μεγάλα ποσοστά, πώς θα μπορέσει η αγορά να απορροφήσει τη μείωση της κατανάλωσης; Διότι, αν σκεφτεί κανείς λογικά, όταν αυξάνονται οι άνεργοι, μειώνεται η αγοραστική δύναμη και οι επιχειρήσεις για να ανταπεξέλθουν είτε απολύουν κόσμο είτε κλείνουν. Οπότε είναι δίκοπο μαχαίρι.
  3. Πραγματικά, εκτός από τις προβλέψεις για αύξηση της ανεργίας έχει υπάρξει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κοινωνικής αναταραχής που θα δημιουργηθεί όταν χάσουν τη δουλειά τους τόσοι άνθρωποι; Με τις κοινωνικές υπηρεσίες διαλυμένες και τον ΟΑΕΔ ανίκανο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, φοβούμαι ότι όλοι αυτοί οι άνεργοι και οι οικογένειές τους θα βρεθούν στο έλεος της τύχης.
  4. Αν και εφόσον βγούμε κάποτε από τη δείνη της ύφεσης, έχει σκεφτεί η κυβέρνηση κάποιον τρόπο για την επανένταξη των ανέργων στον ενεργό πληθυσμό;Γιατί, το να αρχίσουν να λειτουργούν επιχειρήσεις από τη μια μέρα στην άλλη και να προσλαμβάνουν κόσμο είναι μάλλον απίθανο. Επομένως, πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο, ήδη από τώρα, γιατί μια χώρα δεν μπορεί απλά να ζει με δανεικά χωρίς να παράγει.
Δε θέλω να γίνομαι μάντης κακών, όπως ο γ.γ της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Βρεττάκος, που προβλέπει ανεργία 20% στην Ελλάδα με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται. Απλά, θέλω να επισημάνω πως έχουμε μια κυβέρνηση, έρμαιο εξωγενών παραγόντων, που μένει μονάχα στις στατιστικές αναλύσεις και δε λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας, ούτε τώρα αλλά ούτε και μακροπρόθεσμα. Εκτός και αν μου πείτε πως οι επενδύσεις Κίνας και Κατάρ θα δημιουργήσουν τόσες θέσεις εργασίας ώστε να λύσουν το πρόβλημα. Γιατί πολύ αμφιβάλλω, όχι μόνο για τον αν θα προσφέρουν θέσεις εργασίας, αλλά ακόμα και αν θα προσλάβουν Έλληνες εργαζόμενους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου