Σελίδες

6 Οκτωβρίου 2010

Προσχέδιο.. παραλογισμού

Του Πέτρου Πούγγουρα

Δημοσιοποιήθηκε σήμερα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Τροποποιήσεις ενδέχεται να γίνουν μέχρι τις 18 Νοεμβρίου, οπότε και θα κατατεθεί στην Βουλή, μάλλον όμως θα είναι προς το χειρότερο, όπως αναφέρει και ο Κώστας Σερδάρης στην σχετική ανάρτησή του. Να σημειώσω εδώ ότι συμφωνώ απολύτως μαζί του σε όσα αναφέρει για το ζήτημα της ανεργίας, επομένως θα εστιάσω σε κάποια άλλα σημεία του προσχεδίου και κυρίως στους τρόπους συγκέντρωσης εσόδων.


Με μια πρώτη ματιά ξεχωρίζω τα εξής στοιχεία. Τα έσοδα από άμεσους φόρους θα μειωθούν ( 21,1 δις από 21,4 ), την ίδια στιγμή που προβλέπεται αύξηση των εσόδων από έμμεσους φόρους ( 34,8 από 31,8 ). Η αύξηση αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην αύξηση του ΦΠΑ σε 12-13% για τη μεγάλη πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ για τα είδη πολυτελείας θα φτάσει το 23%. Επίσης θα εφαρμοστεί για ακόμα μία φορά...

 ...το μέτρο της έκτακτης εισφοράς των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Όσον αφορά τον περιορισμό των δαπανών, οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται ακόμα περισσότερο, την ώρα που αυξάνονται - έστω και ελάχιστα - οι δαπάνες στρατιωτικού εξοπλισμού.Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ανωτέρω. Πρώτον, διαπιστώνεται η περαιτέρω επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων, αφενός με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και αφετέρου με την αύξηση των έμμεσων φόρων. Ο έμμεσος φόρος είναι ο κατεξοχήν άδικος φόρος, καθώς είτε αμείβεται κανείς με τον κατώτατο μισθό είτε έχει εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ, θα πληρώσει το ίδιο ακριβώς ποσό. Δεύτερον, γίνεται φανερή η έλλειψη μιας σοβαρής φορολογικής πολιτικής από την κυβέρνηση. Βλέπουμε τα έσοδα να στηρίζονται κυρίως σε έκτακτα μέτρα ( έκτακτη εισφορά, περαίωση ) και έμμεσους φόρους και όχι σε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Τέτοιου είδους μέτρα όμως δεν αποτελούν λύση. Η λύση είναι η δόμηση ενός σταθερού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού πλαισίου, το οποίο παράλληλα θα συνοδεύεται και από αναβάθμιση των εισπρακτικών μηχανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου