Σελίδες

15 Οκτωβρίου 2010

Ένας κόσμος διαφορετικός

Του Πέτρου Πούγγουρα

Μία ακόμη εξαιρετική εκπομπή παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής ο Στάυρος Θεοδωράκης. «Πρωταγωνιστές» αυτή τη φορά οι τσιγγάνοι. Είδαμε έναν κόσμο διαφορετικό και τελείως ξένο για όσους έχουμε συνηθίσει στα δυτικά πρότυπα. Από τη μία η τάση τους να ζουν με έναν δικό τους ιδιαίτερο τρόπο και από την άλλη η έλλειψη κρατικής πρόνοιας και η  απόρριψη από το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας και, έχουν οδηγήσει τους τσιγγάνους στο περιθώριο.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες διαβιώνουν είναι πολύ άσχημες. Μένουν σε παράγκες, δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, τους λείπει το νερό να πλυθούν. Πολλοί από αυτούς, μιλώντας στην κάμερα, εξέφρασαν την επιθυμία τους για ένα κανονικό σπίτι με νερό, ηλεκτρικό, τηλέφωνο και όλα τα σχετικά. Όταν ρωτήθηκε μία γυναίκα αν της αρέσει που μένουν όλοι μαζί σε καταυλισμούς, η απάντησή της ήταν «συνηθίσαμε». Όχι «μας αρέσει», αλλά «συνηθίσαμε».

Προς το τέλος της εκπομπής, ο Σ. Θεοδωράκης διαπιστώνει ότι ...


 ... «οι δυτικοί αγαπάμε το διαφορετικό, αρκεί αυτό να βρίσκεται μακριά˙ μακριά από τα σπίτια μας και τις ζωές μας». Πράγματι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας αντέδρασε στην είδηση του μαζικού διωγμού των Ρομά από τον Σαρκοζί. Δεν έχω , όμως, και πολλές αμφιβολίες ότι οι ίδιοι άνθρωποι  θα αρνούνταν να νοικιάσουν το διαμέρισμα τους σε τσιγγάνους, θα διαμαρτύρονταν εάν παιδιά τσιγγάνων ερχόντουσαν στο σχολείο των δικών τους παιδιών ή θα επιδίωκαν την απομάκρυνση ενός τσιγγάνικου καταυλισμού από τη περιοχή τους.  

Κάποτε πρέπει η πολιτεία να δράσει και να βρεθεί επιτέλους μια λύση για το πρόβλημα. Σίγουρα αυτή δεν είναι να γκρεμίζουμε τις παράγκες τους με μπουλντόζες. Ο Π. Δημητράς, εκπρόσωπος του παρατηρητηρίου του Ελσίνκι, λέει το αυτονόητο, ότι δηλαδή η πολιτεία πρέπει να βρει ένα κατάλληλο μέρος και να τους εξασφαλίσει τις απαραίτητες συνθήκες διαβίωσης. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «εάν θέλουμε, μπορούμε».

Στην Ισπανία δημιουργήθηκαν οργανωμένοι οικισμοί. Στην Ελλάδα, αντιθέτως, τα χρήματα που έδωσε η ΕΕ για τον σκοπό αυτό, κατασπαταλήθηκαν. Στην Ισπανία το 15% των τσιγγάνων είναι αναλφάβητοι. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό αναλφαβητισμού είναι 97%! Μπορεί όντως οι τσιγγάνοι να μην θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Όμως και οι Ισπανοί τσιγγάνοι φαντάζομαι ανάλογη στάση θα είχαν. Πως εκεί κατάφεραν να έχουν ένα σχετικά μικρό ποσοστό αναλφάβητων και εμείς να έχουμε το απίστευτο 97%;

Καταλαβαίνω, επίσης, ότι ίσως υπάρχει μια δυσκολία στην συνεργασία, λόγω της πολιτισμικής διάστασης, ή ένας αρνητισμός των τσιγγάνων σε ορισμένα θέματα, όπως το να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Τόσο, όμως, το παράδειγμα της Ισπανίας, όσο και η εκτίμηση του Π. Δημητρά ότι είναι ζήτημα βούλησης, καταδεικνύουν ότι η ευθύνη βαραίνει κυρίως το ελληνικό κράτος. Εάν αυτό αποφασίσει να επέμβει, τότε λύση θα υπάρξει. Και όταν λέω να επέμβει, δεν εννοώ να προχωρήσει σε μια αναγκαστική ενσωμάτωση τους στην υπόλοιπη κοινωνία. Εννοώ να λάβει ορισμένα μέτρα, όπως η κάλυψη βασικών τους αναγκών ή η φροντίδα για μόρφωση των παιδιών τους, που θα βελτιώσουν το επίπεδο ζωής τους.     

3 σχόλια:

  1. MPRAVO SOY PETRO! PRAGMATI, EKSAIRETIKOS O TROPOS PROSEGISHS TOY ZITIMATOS KAI APO TON STAVRO THEODORAKI!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ μου πήρες το θέμα!Αλλά δεν πειράζει γιατί ήταν πολύ καλό.Ωστόσο, θέλω να θέσω δυο παραμέτρους στον προβληματισμό για την κατάσταση που διαβιούν αυτοί οι άνθρωποι.1)Ακούστηκε πως πήραμε χρήματα από την Ε.Ε για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής αυτών των ανθρώπων(παιδεία, στέγαση, σίτιση κ.α).Παρόλα αυτά δεν είδαμε να γίνεται τίποτα.Για ακόμα μια φορά κατάφεραν κάποιοι να δείξουν τέτοια απανθρωπιά και να μην κάνουν έστω και μια προσπάθεια για την απορρόφηση αυτών των χρημάτων; Και 2) δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνθήκες διαβίωσής καθορίζονται και από τους αρχηγούς των φυλών οι οποίοι θέλουν τον πληθυσμό αμαθή και σε κατάστηση ένδειας,για να μη χάσουν την επιρροή που ασκούν πάνω τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aφ ενος το ζητημα ειναι συνθετο.Αν καποιος κανει μια βολτα στα αθηναϊκα δικαστηρια δεν υπαρχει μερα που να μην δει ομαδες τσιγγανων να οδηγουνται στο εδωλιο..Αφ ετερου το ζητημα ειναι βαθια πολιτικο.Και τι εννοω μ αυτο?
    Ζητημα 1ο:εγκληματικοτητα.Ειναι γεγονος οτι μεγαλο ποσοστο τσιγγανων μυουνται στο εγκλημα και δυστυχως απο μικρη ηλικια (12-13 ετων..).Η πολιτεια μαλλον προτιμα να σταβοκοιταζει η πιο σωστα να κανει τα στραβα ματια στο Μενιδι,στην Αγ.Βαρβαρα,στο Ζεφυρι και σε πολλες αλλες γειτονιες της Ελλαδας..Τα ναρκωτικα ειναι αγαπημενο χομπι σ αυτες τις γειτονιες και πολυ προσοδοφορα επιχειρηση για ολους.
    Ζητημα 2ο:Γιατι να κανει κατι η Πολιτεια?Εχει υποβαθμισει ολες αυτες τις γειτονιες για να εξαγριωνονται και αλλο οι δηθεν ''αγανακτισμενοι'' πολιτες του Καρατζαφερη και να τα βαζουν με τους τσιγγανους.Οσο για το υγιες κομματι αυτων των περιοχων καλως εξοργιζονται,με λαθος ομως αντιπαλο.
    Ζήτημα 3ο:Ως ποτε μικρα παιδια θα γινονται παραβατες,ολοκληρες οικογενειες θα βυθιζονται στην εξαθλιωση και απο την αλλη κατοικοι δε θα μπορουν να κυκλοφορουν στην ιδια τους τη γειτονια?Μαλλον οταν τα πραγματα φθασουν σε ακομη χειροτερη θεση και για τις δυο πλευρες.
    Σ αυτες τις συνθηκες,η κοινωνια πρεπει να σκυψει
    σε τετοιες ομαδες και να ευαισθητοποιηθει.Και πιστεψτε με πολλοι τσιγγανοι θελουν καποιον να τους δειξει το σωστο δρομο.Εμποδιο οπως παντα οι καλοθελητες(!)..Κρατος,αστυνομια κτλ..

    Πετρο συγχαρητηρια για την πρωτοβουλια!Θα το συζητησουμε και απο κοντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή