Σελίδες

14 Δεκεμβρίου 2010

We live just once...

                                                                                                   
Του Δώρου Γεωργίου

Ο Τζούλιαν Ασάνζ μεγάλωσε ταξιδεύοντας σε όλη την Αυστραλία. Ο θετός πατέρας του και η μάνα του είχαν έναν περιοδεύοντα θίασο, ο οποίος πήγαινε από πόλη σε πόλη και έδινε παραστάσεις. Ίσως γι’ αυτό ακόμα και σήμερα, μέχρι να συλληφθεί, οι φήμες έλεγαν ότι δεν κοιμόταν στο ίδιο μέρος πάνω από μια φορά. Είχε συνηθίσει να είναι νομάς. Ο θετός πατέρας του θυμάται ότι στο σχολείο πάντα εξαγριωνόταν όταν παρέες παιδιών διασκέδαζαν τρομοκρατώντας ή και ξυλοφορτώνοντας άλλους συμμαθητές του. Είχε πάντα μια πολύ καλή αίσθηση της ισότητας και της δικαιοσύνης. Τι κρίμα που δεν πήγαινε στο ίδιο σχολείο με τον Μπράντλεΐ Μάνινγκ, τον οποίον τα παιδιά τον κορόιδευαν στο σχολείο επειδή υποψιάζονταν ότι είναι γκέι. Δεν έπεσαν έξω. Όταν όμως αυτό έφτασε και στ’ αφτιά του πατέρα του, ενός συντηρητικού στρατιωτικού από την Οκλαχόμα, αυτός τον έδιωξε από το σπίτι. Τότε, άφραγκος και μόνος, κατατάχθηκε στο στρατό....


... «Ζούμε μόνο μια φορά. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουμε σωστά το χρόνο που έχουμε και να κάνουμε κάτι το οποίο έχει νόημα και μας ικανοποιεί. Αυτό που κάνω, θεωρώ ότι έχει νόημα και με ικανοποιεί. Αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία μου. Μου αρέσει να δημιουργώ συστήματα μεγάλης κλίμακας και μου αρέσει να βοηθώ τους αδυνάτους. Επίσης, μου αρέσει να τσακίζω τους μπάσταρδους. Επομένως, ευχαριστιέμαι τη δουλειά μου»! Έτσι δικαιολόγησε τη δράση του ο Τζούλιαν Ασάνζ. Σε αυτή τη δράση, φαίνεται ότι είχε ως συνεργό τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε στο wikileaks πάνω από 250,000 απόρρητα έγγραφα, χάρη στα οποία μάθαμε τις φρικαλεότητες που έχουν διαπραχθεί από τους Αμερικανούς στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Σήμερα αμφότεροι είναι στη φυλακή. Δε θα διστάσω να το πω: για μένα και οι δύο είναι ήρωες.

Μετά τη σύλληψη του Ασάνζ, έκανε την εμφάνισή του ένα νέου είδους αντάρτικο, το οποίο πιστεύω θα πρέπει να στείλει για πάντα στο χρονοντούλαπο της ιστορίας το περίφημο αριστερό κλισέ «σηκωθείτε από τον καναπέ σας». Γιατί ακριβώς από τον καναπέ τους, χιλιάδες χάκερς, ή καλύτερα διαδικτυακοί ακτιβιστές ή αλλίως «χάκτιβιστς», ξεκίνησαν ένα πρωτόγνωρο, ψηφιακό αντάρτικο. Το όνομα αυτού «Operation Payback», δηλαδή «Επιχείρηση Αντεκδίκηση». Σε αυτό το κίνημα, δεν υπάρχει καθοδήγηση ή πεφωτισμένη πρωτοπορία. Δεν υπάρχει κάποια ομάδα ή κάποιο κέντρο που καθοδηγεί. Μια ιδέα, ένα κείμενο ή μια άποψη που κρίνεται από ένα μεγάλο αριθμό ατόμων ως κατάλληλη να αντιπροσωπεύσει το κίνημα, διαδιδεται σχεδόν αυτόματα. Θυμιζει λίγο τα likes και τα top news στο facebook. Ιδεολογία του κινήματος είναι η ελευθερία του λόγου και της πληροφορίας στο ίντερνετ. Στόχος των «ανταρτών» του διαδικτύου ιστότοποι εταιρειών που διέκοψαν τη φιλοξενία του wikileaks, κατόπιν κυβερνητικών πιέσεων.

Πράγματι η ελευθερία της πληροφορίας ήταν και είναι το μεγάλο διακύβευμα. Οι κυβερνήσεις φοβούνται το ίντερνετ γιατί, παρόλο που τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν το όνειρο κάθε εξουσίας, τη διαρκή επιτήρηση των πάντων, δίνει και στους αντιπάλους κάθε εξουσίας υπερ-όπλα που μπορεί να κλονίσουν το σύστημα. Δεν είναι άνευ σημασίας η παραβίαση των διπλωματικών και στρατιωτικών απορρήτων της μόνης υπερδύναμης του πλανήτη. Και μάλιστα είναι η τρίτη φορά που γίνεται αυτό μέσα σε ένα χρόνο. Κι όλα αυτά προέκυψαν από τη συνεργασία μόλις δύο ανθρώπων. Η εξουσία φοβάται το ίντερνετ γιατί αυτό εν αντιθέσει με την ίδια, είναι παγκόσμιο και συνεπώς δυσχερώς ελέγξιμο. Γι’ αυτό το λόγο, η εξουσία, τουλάχιστον στο πλαίσιο του ίντερνετ, φαίνεται να αποκτά ξανά τον αποσπασματικό χαρακτήρα που είχε πριν 2 αιώνες, δηλαδή δεν ασκείται διαρκώς δια της συνεχούς εποπτείας του πλήθους, αλλά ασυνεχώς, με κενά, σημειακά. Αυτά τα κενά επανήλθαν με το χαοτικό διαδίκτυο, εντός του οποίου σχεδόν τα πάντα είναι δυνατά. Μεγάλο μέρος του διαδικτύου είναι εκτός οποιασδήποτε δικαιοδοσίας. Αυταρχικά καθεστώτα, όπως η Κίνα, το Ιράν και η Τουρκία προσπαθούν να το ελέγξουν, αλλά αμφιβάλλω αν πραγματικά το καταφέρνουν. Γιατί ακόμα και αν μπορεί μια κυβέρνηση να απαγορεύσει την πρόσβαση σε ορισμένες ιστοσελίδες ή να φιλτράρει τα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης, δεν μπορεί να ελέγξει το περιεχόμενο που παράγεται από τους ίδιους τους χρήστες. Όταν κάποτε, και αυτό δεν αργεί και πολύ, ένα δισεκατομμύριο Κινέζοι θα έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ, πώς και ποιος θα ελέγχει τι θα λένε τόσοι άνθρωποι στην υπερπληθώρα ιστοσελίδων που υπάρχουν; Αυτή άλλωστε είναι και η ειδοποιός διαφορά του ίντερνετ: ο χρήστης δεν είναι μόνο δέκτης, είναι και πομπός. Η λογοκρισία καθίσταται σε αυτή την περίπτωση σχεδόν αδύνατη.

Γι’ αυτό και η σύλληψη του Ασάνζ είναι μάταιη. Το αποδεικνύει ότι βρέθηκαν τόσο γρήγορα τόσοι άνθρωποι να τον στηρίξουν έμπρακτα. Σίγουρα θα υπάρξουν συνεχιστές. Όσο ο Ασάνζ είναι στη φυλακή, οι διαρροές συνεχίζονται. Σύντομα μάλιστα αναμένεται η δημοσίευση απορρήτων τηλεγραφημάτων που έστελνε η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας. Αυτοί που κυνηγάνε τον Ασάνζ δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο Ασάνζ δεν είναι τίποτα περισσότερο από εκτελεστικό όργανο μιας εποχής που ορμητικά αλλάζει τα πάντα, αποσαθρώνοντας τα θεμέλια ενός έτσι κι αλλιώς σαθρού συστήματος. Ο Μαρξ έλεγε ότι οι παραγωγικές δυνάμεις (δηλαδή η πρόοδος της επιστήμης) ασφυκτιούν μέσα στο γερασμένο πλαίσιο των καπιταλιστικών παραγωγικών σχέσεων. Το καπιταλιστικό σύστημα, έλεγε, αναπτύσσοντας την τεχνολογία, το μόνο που κάνει είναι να σφίγγει όλο και πιο σφιχτά τη θηλιά γύρω από το λαιμό του. Σκάβει τον ίδιο το λάκκο του. Πόσο επίκαιρα φαντάζουν όλα αυτά… Η ίδια η ζωή επιλύει το πρόβλημα της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας: η ενημέρωση, με τα blogs, με τα sites αδιαμεσολάβητης εναλλακτικής ενημέρωσης όπως τα indymedia, με τα sites κοινωνικής δικτύωσης, όπως το facebook, περνάει σιγά σιγά από τα χέρια των μεγάλων ΜΜΕ που ανήκουν σε πολυεθνικές στα χέρια των πολιτών. Όσο για την πνευματική ιδιοκτησία, αυτή έχει προ πολλού καταργηθεί στο διαδίκτυο. Όλα αυτά φανερώνουν το προφανές: ένας κόσμος χωρίς ιδιοκτησία είναι δυνατός.

Όλα αυτά, όμως, είναι δυνατότητες και όχι βεβαιότητες. Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να προστατέψουμε την ελευθερία του λόγου στο ίντερνετ. Άλλωστε σε κάθε δημοκρατία η διαφάνεια είναι αρχή εξαιρετικής σημασίας. Ίσως ο δυτικός κόσμος να φοβάται ότι θα έχει την τύχη της Σοβιετικής Ένωσης. Πολλοί ξεχνάνε πως ο Γκορμπατσόφ μαζί με την περίφημη Περεστρόικα εφήρμοσε και την Γκλάσνοστ, που είναι η ρωσική λέξη για τη διαφάνεια. Η ΕΣΣΔ τελικά κατέρρευσε, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς ήταν ότι η σοβιετική κοινωνία δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος της αποκάλυψης της αλήθειας. Συμβαίνει άραγε το ίδιο και με τις δυτικές δημοκρατίες;

Αυτό όμως δεν είναι μόνο ένα άρθρο για την επικαιρότητα του μαρξισμού ή για την ανάγκη να ‘ναι ελεύθερο το ίντερνετ. Είναι, μαζί μ’ αυτά, και ένα άρθρο απόδοσης τιμής στον Τζούλιαν Ασάνζ και στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ. Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του πρώτου, ενώ ήδη κατηγορείται για βιασμό στη Σουηδία. Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ζητούν την εκτέλεση του δεύτερου επειδή αποκάλυψε κρατικά μυστικά στον εχθρό θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή Αμερικανών στρατιωτών. Και οι δύο είναι στη φυλακή. Είναι πιο πολύ θέμα στάσης ζωής και φιλοσοφίας.  Συμπληρώνοντας τον Ασάνζ έχω να πω: ζούμε μόνο μια φορά και δεν είναι για πάντα.

7 σχόλια:

  1. Δώρο ωραίο άρθρο!Γενικά θα πατούσα το like!

    Ειδικά θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου για δύο πραγματάκια. Διάβασα προ ημερών το εξής άρθρο στην Καθημερινή (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_11/12/2010_425560)-παρόμοιο άρθρο με αυτό που μας παραπέμπεις- και έμεινα με το ανοιχτό το στόμα, καθώς δεν μπορούσα να φανταστώ το γεγονός ότι ξέσπασε ένας τόσο μεγάλου μεγέθους κυβερνοπόλεμος. Πολύ φοβάμαι ότι αν είχε δημοσιευθεί ο λογαριασμός σου στην τράπεζα κατά τη διάρκεια μιας "επιχείρησης αντεκδίκησης", δεν θα χαρακτήριζες τον Ασάνζ ήρωα.... Και μην μου πεις πως κάθε πόλεμος έχει και τις απώλειες του...

    Δεύτερον και λιγότερο σημαντικό ίσως, ο Ασάνζ συνελήφθη στην Αγγλία βάσει του σουηδικού ένταλματος που αφορά βιασμό....συγγνώμη αλλά ότι αποκαλύψεις και να έχει κάνει - που και για μένα είναι εξίσου σημαντικές όπως και για σένα- δεν μπορώ να χαρακτηρίσω έναν άνθρωπο που κατηγορείται για βιασμό ως ήρωα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρτεμις δες

    http://blemilo.blogspot.com/2010/12/julian-assange_09.html

    τι εννοούμε όταν λέμε ότι κατηγορείται ο Ασάνζ για βιασμό.

    "Ομολογώ εξαρχής πως έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στον κίτρινο Τύπο, οπότε πιστεύω πως θα με δικαιολογήσετε για το ότι χθες ξεκοκκάλισα το ζουμερό άρθρο της αγαπημένης μου φυλλάδας "Daily Mail" που περιέγραφε, με κάθε λεπτομέρεια, τις σεξουαλικές περιπέτειες του Julian Assange, στη Σουηδία , που όπως γνωρίζουμε, τελικά οδήγησαν και στη σύλληψη του. Και καμιά φορά ,ακόμη και από αυτά τα άρθρα μπορείς να βγάλεις πιο χρήσιμα πολιτικά συμπερασματα, απ'όσο αν διάβαζες δεκάδες βαθυστόχαστες αναλύσεις "σοβαρών" εφημερίδων.

    Η "Daily Mail" μας ενημερώνει, λοιπόν, πως o ιδρυτής των Wikileaks σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Σουηδία, έκανε σεξ με δύο διαφορετικές γυναίκες (όχι ταυτόχρονα!). Το σεξ ήταν συναινετικό, όπως παραδέχονται όλα τα εμπλεκόμενα μέρη . Όμως, στην πρώτη επαφή το προφυλακτικό έσπασε, ενώ στη δεύτερη δεν πάρθηκε καμία προφύλαξη. Αρχικά , οι δύο γυναίκες δεν φάνηκε να είχαν ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτό το γεγονός. Έτσι, μετά την σεξουαλική επαφή η πρώτη γυναίκα παρέθεσε και πάρτυ προς τιμήν του Assange , ενώ η δεύτερη δείπνησε μαζί του. Ένιωσαν θιγμένες (ίσως από ζήλια;), μόνο αφού μίλησαν η μια με την άλλη και διασταύρωσαν τις εμπειρίες τους. Μόνο τότε, έξι μέρες μετά την πρώτη επαφή και τρείς μέρες μετά τη δεύτερη, πήγαν στην αστυνομία, όπου κατήγγειλαν πως ο Assange τις πίεσε να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό. Εναντίον του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό και κακοποίηση.(Άραγε, αν μια γυναίκα δεν χρησιμοποιήσει αντισυλληπτικό χάπι, μπορεί να κατηγορηθεί και αυτή για...βιασμό;)"

    Ο.Θ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Ανώνυμος

    Με έφαγαν τα μαζεμένα ο στην προκείμενη πρόταση...και κατέστρεψα την κλητική άθελα μου. Ελπίζω ο Δώρος να μην μου κρατάει κακία. Ωστόσο το ειρωνικό σχολιάκι θα μπορούσε να αποφευχθεί ή να αντικατασταθεί.. :)

    @ Ο.Θ.

    Απλά τρόμερο το link! "Γιατί ο Julian Assange είναι θύμα του παλαβού αριστερού φεμινισμού"...
    Νομίζω πως από όσο καιρό με γνωρίζεις δεν είμαι καμιά παλαβή αριστερή φεμινίστρια...χεχε
    Ωραία μας παραθέτει τις ζουμερές πληροφορίες απο την Daily Mail, οι οποίες όμως το κατά πόσο είναι αληθινές ή όχι δεν μπορούμε να το κρίνουμε εμείς. Ωστόσο από τη στιγμή που εκδίδεται ένταλμα, σημαίνει ότι έχουμε μία αύξηση του βαθμού υπονοιών-που θα λέγε και ο Γιαννίδης- σχετικά με τα απαριθμούμενα σε αυτό αδικήματα. Εν πάση περιπτώσει το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν όντως αυτός ο βαθμός υπονοίας είναι ή όχι αρκετός για να καταδικαστεί ο Ασάνζ.\

    Υ.Γ. Δεν πιστεύω να είσαι εσύ αυτός που παίζει με τις κλητικές...καθότι έσπευσες να διορθώσεις την λανθασμένη κλητική του πόστ σου...ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δε θέλω να μπω σε μια περιπτωσιολογική αντιμετώπιση της operation payback , του στυλ "αυτό το υποστηρίζω, αυτό το καταδικάζω", γιατί δεν είναι αυτό το νόημα του κειμένου. Το θέμα είναι ότι καλώς υπάρχει αυτό το κίνημα και από το άρθρο της Καθημερινής, κρατάω το τελευταίο κομμάτι:
    Για τους υπερασπιστές του Ασάντζ και της WikiLeaks ο πόλεμος αυτός δεν αφορά τον ίδιο, αλλά ένα νέο παράδειγμα κοινωνικής οργάνωσης, τα ανοιχτά δίκτυα που παλεύουν ενάντια στους παλιούς κρατικούς ή εταιρικούς θεσμούς που επιθυμούν να κλείσουν και να ελέγξουν τις πληροφορίες, που αφορούν όλους μας, εντός τους.

    Το ζήτημα του βιασμού το απάντησε και ο Οδυσσέας. Έτσι κι αλλιώς, όμως, απλώς κατηγορείται και τίποτα δεν έχει αποδεχθεί, το οποίο σημαίνει πως είναι αθώος αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Ακόμα πάντως κι αν αποδεικνυόταν αυτό, που το θεωρώ απίθανο, αφού κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για σκευωρία, ακόμα κι αν αυτό αποδεικνυόταν σε τίποτα δε θα μείωνε την αξία των πράξεων του Ασάνζ, κατά τη γνώμη μου.

    υγ: Το σχόλιο για την κλητική του ονόματός μου ήταν πρώτον άσχετο και δεύτερον κακεντρεχές. Το σωστό είναι πράγματι "Δώρε" αλλά φυσικά γυρνάω και όταν με φωνάζουν "Δώρο", πράγμα το οποίο κάνει πολύς κόσμος! Σημασία έχει να συνεννοούμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελεύθερος υπό όρους μέχρι τις 11 Ιανουαρίου,μετά την καταβολή εγγύησης.Το τρομερό είναι ότι ένας από τους όρους είναι να φοράει στο πόδι συσκευή εντοπισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή