Σελίδες

24 Δεκεμβρίου 2010

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης(;)

Του Πέτρου Πούγγουρα

Οι εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες διαδέχονταν η μία την άλλη. Τα θέματα που ανέκυψαν πολλά, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν αντικείμενο σχολιασμού σε προηγούμενα κείμενα στο blog. Πορείες, αστυνομική βία, επεισόδια από τους «γνωστούς άγνωστους», ξυλοδαρμός βουλευτή. Το δικό μου κείμενο  θα απασχολήσει η στάση που τήρησαν τα ΜΜΕ απέναντι σε όλα αυτά τα γεγονότα  και η οποία σε μεγάλο βαθμό αντιπροσωπεύει  τη γενικότερη στάση που καθημερινά επιδεικνύουν.

Ξεκινώντας από τις πορείες, αυτό που διαπιστώνω είναι ότι η εικόνα που σχημάτισε όποιος βρέθηκε στο δρόμο ή πληροφορήθηκε από τους παριστάμενους τα συμβάντα είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή που σχημάτισε όποιος ενημερώθηκε από την τηλεόραση κυρίως, αλλά και από τον τύπο. Όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, ήτοι η τεράστια πλειοψηφία, σήμερα είναι πεπεισμένοι ότι οι γνωστοί τύποι κατέβηκαν, τα σπάσανε, ρίξανε κανα-δυο μολότοφ και αυτό είναι όλο. Δεν γνωρίζουν ότι μπλοκ φοιτητών, μεταξύ των οποίων και αυτό της Νομικής, διασπάστηκαν και ξυλοκοπήθηκαν άγρια από τα ΜΑΤ. Δεν γνωρίζουν ...

.   

...ότι ανυπεράσπιστα, πεσμένα στο έδαφος άτομα δέχονταν κλωτσιές κατακέφαλα. Δεν γνωρίζουν ότι έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων η αστυνομία επιτέλεσε με υπέρμετρο ζήλο το καθήκον της απέναντι σε διαμαρτυρόμενους για τις 45 συλλήψεις της πορείας στις 6/12. Ή μάλλον το τελευταίο το γνωρίζουν, αλλά ελαφρώς παραλλαγμένο.

Εύλογα δημιουργούνται ορισμένα ερωτήματα. Γιατί ο ξυλοδαρμός του Κ. Χατζηδάκη «έπαιζε» πρώτη είδηση τόσες μέρες, ενώ το γεγονός ότι η αστυνομία ξυλοκόπησε με βάναυσο τρόπο και χωρίς καμία απολύτως δικαιολογία ειρηνικούς διαδηλωτές, δεν είναι καν άξιο αναφοράς; Προφανώς και πρόθεση μου δεν είναι να μπω σε μια λογική στάθμισης των δύο περιπτώσεων. Τόσο η βία των πολιτών στον βουλευτή, όσο και η αδικαιολόγητη βία αστυνομικών σε πολίτες είναι καταδικαστέα. Ωστόσο αδυνατώ να εντοπίσω το δημοσιογραφικό κριτήριο, σύμφωνα με το οποίο στο πρώτο συμβάν αναλογεί τεραστίων διαστάσεων τηλεοπτικός χρόνος και στο δεύτερο μηδαμινός ή ελάχιστος. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρινίζω ότι η ένσταση μου δεν έγκειται στην εκτενή προβολή του πρώτου, καθώς πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικής σημασίας, αλλά στην υποβάθμιση του δευτέρου.

Απάντηση στα παραπάνω μπορεί να δοθεί εάν εξετάσουμε τους όρους λειτουργίας των ΜΜΕ. Παραμένει κύριος σκοπός τους η παροχή ενημέρωσης ή μήπως υπήρξε μεταβολή; Υπάρχουν δύο σημαντικές παράμετροι, οι οποίες αλλοιώνουν τον ενημερωτικό χαρακτήρα που πρέπει να διακρίνει ένα μέσο: η οικονομική και η πολιτική.

 Σήμερα τα ΜΜΕ έχουν εξελιχθεί σε επιχειρήσεις. Ο ρόλος τους ως υπηρεσίες πληροφόρησης φαίνεται να υποχωρεί ενόψει του χαρακτήρα τους ως οικονομικού οργανισμού. Η αλλαγή αυτή στη φυσιογνωμία τους ενέχει αρκετούς κινδύνους. Ως γνωστόν, πρώτιστο μέλημα μιας επιχείρησης είναι το κέρδος. Πως θα επιτευχθεί αυτό; Κυρίως μέσω των διαφημίσεων που ένα μέσο θα εξασφαλίσει. Ο διαφημιζόμενος φυσικά θα προτιμήσει τη διαφήμιση των προϊόντων ή υπηρεσιών του στο μέσο με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση-ακροαματικότητα-αναγνωσιμότητα. Επόμενο είναι τα ΜΜΕ να προσπαθούν να προσελκύσουν μεγαλύτερο κοινό, ώστε να αυξήσουν τα έσοδα τους.

Έτσι, η επιλογή των προβαλλόμενων ειδήσεων παύει να γίνεται με δημοσιογραφικής φύσεως κριτήρια και ακολουθούνται κριτήρια οικονομικά. Όποια είδηση κρίνεται ότι αυξάνει την τηλεθέαση, προβάλλεται εντονότερα. Οι υπόλοιπες έπονται. Μπορεί να ακούγεται κυνικό αλλά περισσότερο «πουλάει» η μολότοφ παρά η ειρηνική διαδήλωση, ο ξυλοδαρμός ενός βουλευτή από αγανακτισμένους πολίτες παρά ο ξυλοδαρμός πλειάδας διαδηλωτών από αστυνομικούς.

Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς ότι δύο χρόνια πριν απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα η μεμονωμένη ενέργεια ενός ειδικού φρουρού που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός νέου, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες δεν υπήρξε καμία αναφορά στις ομαδικά οργανωμένες συμπεριφορές αστυνομικών, που είχαν ως αποτέλεσμα βαρείς τραυματισμούς και θα μπορούσαν να είχαν ακόμα και το θάνατο. Οι συμπεριφορές των αστυνομικών οργάνων ομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό. Το πρόβλημα που ανακύπτει και στις δύο περιπτώσεις κοινό, η αστυνομική αυθαιρεσία. Διαφοροποιούνται όμως τα αποτελέσματα. Έννοια των ΜΜΕ δεν είναι να ενημερώσουν για το υπαρκτό πρόβλημα των ανέλεγκτων αστυνομικών αλλά να προσελκύσουν το κοινό, το οποίο ως γνωστόν διψάει για θέαμα. Γιατί αν συνέβαινε το πρώτο, τότε θα είχαμε ανάλογη κάλυψη και των πρόσφατων ενεργειών αυθαιρεσίας.

Δεύτερη παράμετρος είναι οι πολιτικές απόψεις που εκφράζει ένα μέσο. Δεν χωράει καμία συζήτηση ότι είναι θεμιτό και απολύτως φυσιολογικό το κάθε ΜΜΕ να απηχεί απόψεις ενός πολιτικού χώρου. Δεν είναι όμως θεμιτό να αλλοιώνει ή να αποκρύπτει γεγονότα, προκειμένου να εξυπηρετήσει πολιτικά συμφέροντα. Ένας ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ή μια εφημερίδα μπορεί να υποστηρίζει την κυβερνητική πολιτική μέχρις εσχάτων. Δεν επιτρέπεται όμως να αποσιωπά ή να αλλοιώνει ειδήσεις, με σκοπό οι πολίτες να μένουν στο σκοτάδι και το κράτος στο απυρόβλητο. Αυτό ισχύει ιδίως για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς δεν έχει ο καθένας μας τη δυνατότητα να λειτουργήσει δικό του κανάλι ή να οικειοποιηθεί τηλεοπτικό χρόνο. Η αυξημένη δύναμη επιρροής που έχουν στο κοινό, συνεπάγεται και τη λειτουργία τους με αυξημένη συνείδηση της ευθύνης τους. Άλλωστε η ορθή λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποτελεί και έναν από τους δημοκρατικούς δείκτες μιας κοινωνίας.

3 σχόλια:

  1. Καποτε οταν ειχε πεθανει η βασιλισσα ενας αγαπημενος πολλων εδω μεσα,προερχομενος απο τον Πασοκογενη χωρο,ειχε πει οτι ''την Ελλαδα την κυβερνουν μια πουτανα και ενας πουστης.Η πουτανα πεθανε.''.Ο περι ου ο λογος ''πουστης''(σ.σ δεν χρησιμοποιω την εννοια με τη σεξιστικη ασφαλως διασταση) δεν ηταν αλλος απο τον εκδοτη Χρηστο Λαμπρακη.
    Φιλε μ Πετρο,θα διαφωνησω με τη διαρθρωση του κειμενου σου,συγχωρεσε με αν κανω λαθος,γιατι εχω την αισθηση οτι επικεντρωνει σε λαθος βαση.
    Κατ' αρχας σ οτι εχει να κανει με τα επεισοδια στις πορειες σε γενικες γραμμες συμφωνουμε.Για φαντασου καθε φορα στις κινητοποιησεις τα καναλια,οι εφημεριδες και τα ραδιοφωνα να εδειχναν οχι εικονες με φωτιες και μπαχαλα αλλα να εδειχναν τις διαδηλωσεις,να καλυπταν τον ογκο και τον παλμο τους και να συνεβαλαν στη μεταδοση των αιτηματων στον ελληνικο λαο?Ειναι ξεκαθαρη λοιπον,νομιζω,η κατασυκοφαντηση των λαικων αγωνων οταν μονοπωλουν τα επεισοδια στις τηλεορασεις και τα πρωτοσελιδα και για τις πορειες..ουτε λογος!Παραλληλα βεβαια,στην κοινωνια του θεαματος που αναπαραγεται(Τσομσκι) ειναι ωραια εικονα τα επεισοδια..
    Ωστοσο νομιζω οτι το κειμενο δεν ανδεικνυει τη σημαντικοτερη διασταση του ολου θεματος που ειναι η συνδεση των ΜΜΕ με επιχειρηματικα συμφεροντα (βλ. εργολαβιες,δημ.εργα,εφοπλιστικα συμφεροντα κτλ) που τελικα ειναι που ριχνουν και ανεβαζουν κυβερνησεις,και εδω ερχεται η ρηση του πολιτικου που προανεφερα.
    Νομιζω ειναι χαρακτηριστικο παραδειγμα ο Δεκεμβρης.Ειναι αλησμονητα τα δελτια ειδησεων του ΜEGA αλλα και πρωτοσελιδα τυπου π.χ Ελευθεροτυπια που προσπαθουσαν να δειξουν ποτε στο ενα ακρο την κυβερνηση των δολοφονων(Ελευθ.,Βημα,Νεα,Εθνος κτλ.) και ποτε στο αλλο την κυβερνηση της αναρχιας και της ανικανοτητας(Τρεμη,Πρετεντερης κτλ).

    Υ.Γ Οσον αφορα το Χατζηδακη δεν ειναι νομιζω οτι ειναι τυχαια η προβολη του ολου ζητηματος.Νομιζω οτι δειχνει την αμηχανια ενος συστηματος που εχει δειξει τα ορια του και ψαχνει τροπους να συγκρατηθει στηνοντας ενα πολιτικο σκηνικο τρομοκρατιας και τριγμων του αστικου κρατους δικαιου απο τον αορατο εσωτερικο εχθρο!Μια κιβδηλη εικονα καταρρευσης του συστηματος δημοσιας ασφαλειας και ταξης που απειλειται απο αγανακτισμενους διαδηλωτες..Ειναι το ιδιο σκηνικο που ειχε στηθει οταν το ΚΚΕ εκανε την κινητοποιηση στο λιμανι και φωνες μιλουσαν για εκτροπη του πολιτευματος και κηρυξη του στην παρανομια!
    Υ.Γ 2 ενας αστος πολιτικος του προηγουμενου αιωνα,ο Τσωρτσιλ,ειχε δηλωσει οτι ''το ελαττωμα του καπιταλισμου μεταξυ αλλων ειναι και η συγκεντρωτικοποιηση του πλουτου σε λιγους και αρετη του η κοινωνικοποιηση της δυστυχιας.''.Την κοινωνικοποιηση αυτη εξυπηρετουν και τα ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταρχάς να ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση, η οποία εν μέρει οφείλεται σε προβλήματα που είχα με το internet και εν μέρει στο εορταστικό-ράθυμο κλίμα των ημερών.
    Φίλε Δ.Τ. είναι δική μου η ευθύνη, καθώς από την έκταση που αφιερώνει το κείμενο σε κάθε έναν από τους δύο παράγοντες, γίνεται αντιληπτό ότι επιμένω περισσότερο στον πρώτο. Η εκτενέστερη ενασχόλησή μου με τον πρώτο έγινε όχι επειδή τον θεωρώ ως τον πιο καθοριστικό, αλλά γιατί στις περισσότερες συζητήσεις που έχω ακούσει ή στα περισσότερα κείμενα που έχω διαβάσει το βάρος πέφτει στις πολιτικές-επιχειρηματικές εξαρτήσεις των ΜΜΕ. Πρόθεση μου, λοιπόν, ήταν να επικεντρώσω περισσότερο στην οικονομική παράμετρο όχι από πλευράς σημασίας αλλά από πλευράς συχνότητας αναφοράς.
    Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο Λαμπράκης κυβερνούσε την Ελλάδα αλλά σίγουρα οι επιχειρηματικές εξαρτήσεις διαδραματίζουν κι αυτές κάποιο ρόλο. Δεν τις ανέφερα ξεχωριστά γιατί θεωρώ ότι εντάσσονται στην πολιτική παράμετρο. Ένα ΜΜΕ μπορεί να υποστηρίζει ή να μάχεται μια κυβέρνηση όχι μόνο λόγω πολιτικών πεποιθήσεων αλλά και εξαιτίας διαφόρων συμφερόντων που μπορεί να αποκομίσει.
    Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι σκοπός μου δεν ήταν να μπω σε μια στάθμιση των παραγόντων αναλόγως του βαθμού επίδρασης του καθενός. Έπρεπε να επιλέξω ένα διαφορετικό τίτλο ή να διαμορφώσω το κείμενο με τρόπο που να καθιστά φανερό στον αναγνώστη ότι κύριο ενδιαφέρον μου ήταν να ασχοληθώ με την πρώτη από τις δύο παραμέτρους. Ομολογώ ότι γενικώς δεν είναι από τα πιο προσεγμένα κείμενα μου.
    Πάντως τη σύνδεση ΜΜΕ-επιχειρηματικών συμφερόντων δεν την αφήνω απ’ έξω, αλλά θεωρώ ότι εντάσσεται στον πολιτικό παράγοντα για το λόγο που προανέφερα. Απλώς δεν ήταν αυτό το κύριο που είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα και γι’ αυτό δεν φαίνεται καθαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ''Έπρεπε να επιλέξω ένα διαφορετικό τίτλο ή να διαμορφώσω το κείμενο με τρόπο που να καθιστά φανερό στον αναγνώστη ότι κύριο ενδιαφέρον μου ήταν να ασχοληθώ με την πρώτη από τις δύο παραμέτρους. Ομολογώ ότι γενικώς δεν είναι από τα πιο προσεγμένα κείμενα μου. ''
    Υπερβολικος ο Πετρος..
    Πολυ καλη πρωτοβουλια και μ εδωσε και την ευκαιρια να αναπτυξω και εγω τον προβληματισμο μου.
    Α!Και Χρονια πολλα! (ασχετο αλλα επικαιρο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή