Σελίδες

18 Ιανουαρίου 2010

Περίληψη εισήγησης κ. Λουκά Τσούκαλη

Επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τη φυσιογνωμία της Ε.Ε., ο δεύτερος ομιλητής της εκδήλωσης και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, κύριος Λ. Τσούκαλης, στάθηκε ιδιαιτέρα στο «Γιατί» και στο «Μετά» της Ένωσης. Σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη, η Ε.Ε. δεν είναι ούτε ένα «δυνητικό εθνικό κράτος», ούτε ένας «διεθνής οργανισμός» αλλά πρόκειται μάλλον για ένα ιδιάζον πολιτικό μόρφωμα. Το σίγουρο είναι ότι η μακρά πορεία της Ένωσης στο χρόνο, δοκίμασε τις αντοχές της «ομοφωνίας», που ορθώς κρίθηκε ότι δεν μπορεί πλέον να έχει θέση σε ένα διευρυμένο κύκλο 27 κρατών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, το βασικό πρόβλημα της Ε.Ε. είναι πως βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα λαϊκής νομιμοποίησης: ενδεικτική είναι η μειωμένη προσέλευση του κόσμου στις Ευρωεκλογές. Απεναντίας, ζήτημα «δημοκρατικού ελλείμματος», κατά τον κ. Τσούκαλη, δεν τίθεται, διότι η Ε.Ε. είναι μια συνάθροιση δημοκρατικών κρατών, τα οποία συμμετέχουν στις διαδικασίες μέσω δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων.

Εξάλλου, πριν την Ε.Ε. τα μικρότερα κράτη ήταν ασήμαντοι παίκτες στη διεθνή σκηνή, πράγμα που τα ώθησε στην αναζήτηση ενός αναβαθμισμένου ρόλου στο διεθνές στερέωμα μέσω της ένταξής τους σε ένα ευρύτερο μόρφωμα. Η συγκρότηση μιας ισχυρής Ε.Ε. ευνοούσε άλλωστε και τους στόχους της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες ήσαν μέχρι τότε τα μόνα κράτη με ουσιαστικό λόγο στα διεθνή θέματα. Πλην όμως – σημείωσε ο κ. Τσούκαλης - τα τρία αυτά κράτη, τα οποία είχαν και την πρωτοβουλία για τη Λισαβόνα, την τελευταία στιγμή υπαναχώρησαν, με αποτέλεσμα την ανάδειξη γκρίζων φυσιογνωμιών στα νεοθεσπισθέντα κρίσιμα αξιώματα. Έστω και έτσι, όμως, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ εκτιμά ότι «το θεσμικό πλαίσιο της Λισαβόνας αφήνει τη δυνατότητα στη βαρώνη να μας εκπλήξει, χωρίς όμως να προεξοφλεί μια συγκεκριμένη θετική εξέλιξη».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Τσούκαλης παρουσίασε στο ακροατήριο το στοιχείο εκείνο, που κατά τη γνώμη του αποτελεί τη μεγαλύτερη αντινομία της Ε.Ε. Όπως σημείωσε εμφατικά, από τη μια μεριά οι ραγδαίες αλλαγές στον κόσμο και τα οξύτατα υπερ-κρατικά προβλήματα, όπως είναι η οικονομική κρίση και η κλιματική αλλαγή, επιβάλλουν στα Εθνικά Κράτη να κινηθούν γρήγορα, για να χαράξουν κοινές πολιτικές μέσω της Ένωσης. Από την άλλη μεριά, όμως, η κοινωνική πραγματικότητα στην Ευρώπη παραμένει το Έθνος Κράτος!

Για το κλείσιμο της ομιλίας του, ο κ. Τσούκαλης επεφύλαξε έναν βιτριολικό λόγο για όσους δείχνουν αυστηρά το δάχτυλο στα μειονεκτήματα της Ε.Ε., χωρίς όμως να καταθέτουν ουσιαστική αντιπρόταση. «Υπονοούν την ύπαρξη ενός μέτρου σύγκρισης, το οποίο όμως βρίσκεται μόνο στο μυαλό τους, χωρίς μάλιστα να δείχνουν ποια είναι η εναλλακτική λύση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, κάνοντας μάλιστα λόγο για «αφόρητους λαϊκιστές» και για πρόσωπα που «φοβούμενα την αλλαγή οχυρώνονται πίσω από τα εθνικά τείχη ενός υποτιθέμενου πατριωτισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου