Σελίδες

17 Νοεμβρίου 2009

Περίληψη Εισήγησης Γ. ΓεραπετρίτηΟ πρώτος εισηγητής της εκδήλωσης, καθηγητής κ. Γ. Γεραπετρίτης, στάθηκε σε μια σειρά μεγεθών που πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν σε κάθε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο.
Πρώτο αναφερθέν μέγεθος ήταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η επιρροή που ασκούν. Ο ομιλητής στάθηκε στη ρόλο της προβολής κομμάτων και υποψηφίων από τα Μ.Μ.Ε., ιδιαίτερα στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα της διαπροσωπικής επαφής με τον εκλογέα, αλλά και στο μείζον ζήτημα της κατανομής του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, με πρόσφατο το παράδειγμα της «Δράσης».
Δεύτερο ζήτημα που τέθηκε ήταν αυτό της εσωκομματικής δημοκρατίας και δομής, με εμφανή πλέον και στη χώρα μας τη στροφή προς επιτυχημένα άτομα της κοινωνίας έναντι των κομματικών στελεχών, μια επιλογή ενδεικτική της παγκόσμιας τάσης αποδυνάμωσης του κομματικού φαινομένου. Επιπλέον έγινε νύξη σε ορισμένα κακώς κείμενα του ισχύοντος εκλογικού, κυρίως όσον αφορά στρεβλώσεις της δυνατότητας έκφρασης της αποδοκιμασίας του ψηφοφόρου, όπως η μη προσμέτρηση του λευκού ψηφοδελτίου και η έμμεση «απαξίωση» της ψήφου στα μικρά κόμματα, καθότι η τελευταία συνεπάγεται άμεσο κίνδυνο ενίσχυσης των κομμάτων εξουσίας, εφόσον τα πρώτα δεν κατορθώσουν να εισέλθουν στη Βουλή.
Καταλήγοντας, ο ομιλητής έθιξε περιληπτικά τα θέματα του πολιτικού χρήματος και των ελεγκτικών δομών εν γένει, επισημαίνοντας παράλληλα την αδυναμία του εκλογικού νόμου «να φέρει από μόνη της την άνοιξη» στο πολιτικό πεδίο.


H εισήγηση έγινε στα πλαίσια της πρώτης εκδήλωση του ΦΟΠΠ για τον εκλογικό νόμο . Δείτε εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου