Σελίδες

10 Απριλίου 2010

Το βαθύ λαρύγγι

Του Δώρου Γεωργίου

Όχι δεν πρόκειται για τη νέα πορνοταινία της Τζούλιας. Πρόκεται για το κωδικό όνομα που δόθηκε στον κυβερνητικό αξιωματούχο που διέρρευσε στα ξένα ΜΜΕ ότι η Ελλάδα προτίθεται να προβεί σε επαναδιαπραγμάτευση του μηχανισμού διάσωσης της 25ης Μαρτίου. Δυστυχώς, το κωδικό όνομα γρήγορα μετατράπηκε σε πραγματικό με τη βοήθεια του Καρατζαφέρη, του Χατζηνικολάου και του Extra Channel. Η κυβέρνηση, η οποία πλέον δικαίως θεωρείται, και είναι, πολύ κατώτερη των περιστάσεων, έψαχνε να βρει ένα εξιλαστήριο θύμα. Τα μέσα του κιτρινισμού και του λαϊκισμού το βρήκαν. Ήταν άλλωστε ένα πολύ βολικό εξιλαστήριο θύμα, μια και ο Αρσένης είναι ο σύζυγος της Κατσέλη, που η Κατσέλη είναι η ανίκανη παύλα λαϊκίστρια παύλα εκπρόσωπος του «βαθέος ΠΑΣΟΚ» παύλα πολλά άλλα που το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» ως γνωστόν είναι αυτό που αρνείται την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που τα σκληρά μέτρα, κι αυτό πια είναι πασίγνωστο, είναι εντελώς αναγκαία για να σωθεί η χώρα μας. Μία πραγματική συνωμοσία εις βάρος της χώρας, μόνο που δεν είναι καθόλου πραγματική. Είναι, όμως, συναρπαστικά βολική και λίγο χολιγουντιανή συνάμα, άλλωστε το «βαθύ λαρύγγι» το εμπνευστήκαμε από το σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ.

Χθες, η Standard & Poor's είπε το εξής καταπληκτικό. Τα spreads των ελληνικών ομολόγων είναι τόσο υψηλά που μπορεί να υποβαθμίσει εκ νέου την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Τα οποία spread ανεβαίνουν κάθε φορά που ένας από αυτούς τους περίφημους οίκους μας υποβαθμίζει, όπως π.χ. στις 16/12/09, την τελευταία φορά που υποβαθμιστήκαμε από την S&P. Τότε, τα spreads δεν είχαν απλά ανέβει, είχαν εκτιναχθεί. Πρόκειται για φαύλο κύκλο που είναι αποκαλυπτικός του παραλογισμού του παγκόσμιου συστήματος..

Πόσο στενόμυαλος λοιπόν μπορεί να είναι κάποιος που να θεωρεί ότι το πρόβλημά μας είναι το «βαθύ λαρύγγι» ; Όταν πλέον είναι πασιφανές ότι η Ελλάδα εδώ και μήνες υφίσταται μία τεράστια κερδοσκοπική επίθεση από ανθρώπους που στοιχηματίζουν ότι θα χρεοκοπήσουμε. Δηλαδή θέλουν να χρεοκοπήσουμε γιατί όταν αυτό γίνει, αυτοί θα βγάλουν λεφτά. Αμύθητα ποσά. Και βάζουν τα δυνατά τους για να το πετύχουν αυτό.

Η κυβέρνηση είναι πράγματι κατώτερη των περιστάσεων। Πίσω από αυτό παίζονται πολλά παιχνίδια. Η Ντόρα ας πούμε δεν πάει στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ την Κυριακή όχι μόνο γιατί ακόμα δεν έχει χωνέψει την ήττα της. Πάει γιατί προσδοκά ότι μέχρι τον Μάιο η κυβέρνηση θα έχει καταρρεύσει και θα οδηγηθούμε σε οικουμενικό σχήμα διακυβέρνησης, στο οποίο βεβαίως σκοπεύει να αξιοποιηθεί. Είναι άλλωστε μια πολύτιμη εφεδρεία του συστήματος. Πιο πολύ κι από αυτό έχει προεξοφληθεί ο ανασχηματισμός και μάλιστα ποιοι θα φύγουν. Πρώτες στη λίστα η Κατσέλη με την Ξενογιαννακοπούλου. Είναι τυχαίο ότι αυτές οι δύο θεωρούνται η «αριστερή πτέρυγα» της κυβέρνησης; Απεναντίας, για τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του Παπακωνσταντίνου δε μιλάει κανείς. Αυτός θα μείνει στη θέση του, έκανε καλά τη δουλειά του.

Όσο για την Ευρώπη; Ποια Ευρώπη αλήθεια; Το ΔΝΤ είναι προ των πυλών κι αυτό είναι το χείριστο δυνατό σενάριο. Η Ελλάδα είναι το πρώτο θύμα της τρομερής δυσλειτουργίας της ΟΝΕ και είναι φανερό πως οι ισχυροί , και ιδίως η Γερμανία, δεν σκοπεύουν να κάνουν κάτι για να αλλάξει η κατάσταση. Εμμένουν στη δημοσιονομική πειθαρχία τη στιγμή που υπάρχουν περιφερειακές οικονομίες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα παρόλο που δεν ήταν καθόλου απείθαρχες στο δημοσιονομικό πεδίο. Κι η απείθαρχη Ελλάδα, πρέπει να πειθαρχήσει, μόνο που κινδυνεύει με βαθιά ύφεση. Ένας φαύλος κύκλος που δεν προκλήθηκε από κανένα «βαθύ λαρύγγι» αλλά από τη φαυλοκρατία των τελευταίων 30 ετών. Κι όμως οι φαύλοι επιμένουν ακόμα να παίζουν παιχνίδια, να αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους και διάδοχα σχήματα τη στιγμή που το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να αποχωρήσουν πριν γίνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

3 σχόλια:

 1. Πραγματικά είναι εντυπωσιακό το πώς τα ΜΜΕ χτυπούν - πάντα έμμεσα - τις Κατσέλη και Ξενογιαννακοπούλου. Ειδικά ο Τύπος, όχι μόνο αναμασάει διαρκώς σενάρια ανασχηματισμού, φωτογραφίζοντας μονίμως τα συγκεκριμένα δύο πρόσωπα, αλλά και δεν παραλείπει να "φορτώσει" στις δύο κυρίες αδράνεια, καθυστέρηση, πολιτική αβελτηρία.

  Αναρρωτιέμαι: έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, οι οποίες αποκαλύπτουν:

  1ον --> ότι πάμε καρφί για το ΔΝΤ παρά το ροκάνισμα των μισθών, και

  2ον --> ότι το spread πιάνει ιστορικά υψηλό ακυρώνοντας τις σπουδαίες μισθολογικές θυσίες,
  εξακολουθούν στο Υπουργείο Οικονομικών να πιστεύουν ότι βαδίζουν σε σωστή πορεία;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επίσης, lamogio, η Ξενογιαννακοπούλου ευθύνεται για τα χρέη των νοσοκομείων... Ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται όλες οι εφημερίδες!! Και ακόμα δεν έχουν συμπληρωθεί 200 μέρες από τις εκλογές!΄

  Όσοι πανηγύριζαν στις 26 Μαρτίου, τώρα είτε αναζητούν το "βαθύ λαρύγγι" είτε κατάλαβαν πόσο κοντόφθαλμοι ήταν και λούφαξαν...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Λίγη υπομονή θα συμβούλευα και αποφυγή μακρόπνοων σεναρίων. Γιατί άλλωστε η στοχοποίηση Κατσέλη και Ξενογιαννακοπούλου να μην εντάσσεται απλώς στο πλαίσο γνωστών εκδοτικών μικροεκβιασμών για την εξυπηρέτηση επί μέρους συμφερόντων, όπως συνέβαινε πάνοντοτε, και πρέπει να ενταχθεί σε κάτι ευρύτερο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή