Σελίδες

2 Σεπτεμβρίου 2010

Inception

Του Δώρου Γεωργίου

Να λοιπόν που πέρασε κι αυτό το καλοκαίρι και έφτασε το «καυτό» φθινόπωρο που τόσο πολύ έχει προβλεφθεί από το κατεστημένο. Απομένει μόνο να δούμε αν όντως θα είναι τόσο καυτό ή αν η αποβλάκωση και η αποχαύνωση του κόσμου έχει προχωρήσει σε μη αναστρέψιμο στάδιο, τόσο πολύ που σε λίγο από μόνος του ο κόσμος θα δίνει το μισθό του και τη σύνταξή του στις κακόμοιρες εισηγμένες επιχειρήσεις που χθες ανακοίνωσαν ζημιές για το α' εξάμηνο του 2010 ύψους 1,37 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προφανώς: οι πιο πολλές από αυτές ζουν από το κράτος οπότε όταν το κράτος πάει χάλια κι αυτές πάνε για φούντο. Φερ' ειπείν ο Μπόμπολας, ο μεγαλύτερος εργολήπτης δημοσίων έργων στην Ελλάδα και συνιδιοκτήτης του Mega (διόλου τυχαίο), θα καταστρεφόταν αν μια μέρα το κράτος σταματούσε να προγραμματίζει νέα έργα. Το κράτος μάλιστα ήδη έχει προχωρήσεισε μιαν άτυπη, αθόρυβη, θα έλεγα διακριτική,
στάση πληρωμών προς πολλούς δανειστές του, μεταξύ αυτών και προς τις κατασκευαστικές. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράλογο που ο κ. Μπόμπολας θέλει αυτά τα χρέη να πληρωθούν γι' αυτό και υποστηρίζει μέσω των δελτίων του τα άγρια μέτρα που πετσοκόβουν μισθούς και συντάξεις.

Το κατεστημένο, όμως, δεν αρκείται μόνο στην υποστήριξη των μέτρων. Θέλει να έχει λόγο και στη σύνθεση της κυβέρνησης. Εδώ και καιρό έχουν ξεκινήσει τα ρεπορτάζ τα οποία, βασιζόμενα σε «έγκυρες πηγές», προεξαγγέλλουν έναν ευρύ ανασχηματισμό. Αυτή η ιστορία κρατάει από το Μάρτιο. Αυτά τα δημοσιεύματα βέβαια πόρρω απέχουν από...


...το να είναι ρεπορτάζ. Μέσω αυτών, και όχι μόνο μέσω αυτών βεβαίως, ασκούνται αφόρητες πιέσεις στον Παπανδρέου να προχωρήσει όντως σε ανασχηματισμό. Και όχι σε οποιονδήποτε ανασχηματισμό, αλλά σε ανασχηματισμό με περιεχόμενο και κατευθύνσεις που θα έχουν υποδειχθεί από τα ίδια αυτά συμφέροντα. Στο στόχαστρο, εδώ και ένα εξάμηνο, δύο υπουργοί: Ξενογιαννακοπούλου και Κατσέλη. Αυτές οι δύο είναι οι μόνιμες πρωταγωνίστριες σε κάθε αφορών τον ανασχηματισμό «ρεπορτάζ». Και φυσικά, πάντα αποχωρούν από την κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, πληθώρα άλλων δημοσιευμάτων τις στοχοποιεί γιατί δήθεν δεν είναι αποτελεσματικές, καθυστερούν, έχουν απογοητεύσει τον Γιώργο και πολλά άλλα παρόμοια. Στη Μαριλίζα χρεώνανε ήδη από τον Μάρτιο τα .χρέη των νοσοκομείων, όταν ακόμα δεν είχε κλείσει μισό χρόνο στο υπουργείο Υγείας!! Long story short: οι δύο υπουργοί είναι στο επίκεντρο μιας συντονισμένης προπαγανδιστικής επίθεσης.

Η στοχοποίηση αυτών των δύο δεν είναι τυχαία. Και οι δύο ανήκουν σε ό,τι θα λέγαμε «αριστερή πτέρυγα» της κυβέρνησης. Η κόντρα μεταξύ Κατσέλη και Παπακωνσταντίνου είναι πλέον πασίγνωστη. Το νομοσχέδιο της Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ένα νομοσχέδιο που με λύσσα πολέμησαν οι τράπεζες, έφτασε με έξι μήνες καθυστέρηση στη Βουλή και μάλιστα κουτσουρεμένο. Το νομοσχέδιο αυτό δίνει τη δυνατότητα σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες να επιτύχουν μια ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών τους. Τέτοιες ρυθμίσεις είναι συνηθισμένες όταν πρόκειται πχ για μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ, άλλα όχι όταν μιλάμε για τον απλό κόσμο. Όσο για τη Μαριλίζα, αυτή είχε να αναμετρηθεί με τα τεράστια συμφέροντα που λυμαίνονται τον χώρο της Υγείας.

Αφορμή για αυτό το σχόλιο είναι η χθεσινή δημοσκόπηση της GPO. Σε αυτήν υπάρχει πάντα μια αξιολόγηση των υπουργών από τους πολίτες. Πρόκειται φυσικά περί μπούρδας αλλά δεν είναι αυτό το ζήτημα. Χθες, οι δύο λιγότερο δημοφιλείς υπουργοί ήταν η Λούκα Κατσέλη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οποία έκπληξις! Η Λούκα είχε διαφορά μεταξύ θετικών και αρνητικών γνωμών 6% ενώ η Μαριλίζα ήταν η μόνη με αρνητική διαφορά, η μόνη της οποίας το πρόσωπο φαινόταν γκρι, σαν ομηρική προοικονομία της καρατόμησής της.


Αυτό που με απασχολεί από χθες είναι το εξής: Είναι στημένη η δημοσκόπηση ή όχι; Αυτό δε που με τρομάζει είναι ότι θα προτιμούσα να είναι στημένη παρά να μην είναι. Πράγματι το ενδεχόμενο να μην είναι στημένη είναι ακόμα χειρότερο από το να είναι. Γιατί αν δεν είναι στημένη σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι, έχουν τη δύναμη, με τα ΜΜΕ που κατέχουν, κυριολεκτικά να κατευθύνουν τη σκέψη μας. Ή, για να θυμηθώ και το inception, να εμφυτεύουν ιδέες στο μυαλό μας. Είμαι σίγουρος ότι όλοι αυτοί που εκφράστηκαν αρνητικά για αυτές τις δύο, αν ερωτηθούν γιατί έχουν αρνητική γνώμη γι' αυτές, δε θα έχουν απολύτως τίποτα να απαντήσουν.Απλά έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου. Γιατί φυσικά είναι αδιανόητο η Λούκα και η Μαριλίζα να είναι λιγότερο δημοφιλείς από τον Λοβέρδο και τον Παπακωνσταντίνου. Δεν υπάρχει καμια, απολύτως καμία, λογική εξήγηση για αυτό! Η μόνη εξήγηση είναι ότι αυτά τα συνεχή δημοσιεύματα και ρεπορτάζ των δελτίων τελικά δημιούργησαν μια αρνητική εικόνα, για την ακρίβεια εντύπωση, για τις δύο υπουργούς. Είναι τρομακτικό! Αν αυτά τα συμφέροντα είναι σε θέση να προκαλούν μια τεχνητή δυσφορία των πολιτών απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τότε για ποια δημοκρατία μιλάμε; Ποιος κρίνει τους πολιτικούς; Εμείς ή αυτοί που μας κατευθύνουν; Κι αν το κάνουν με πρόσωπα, μήπως το κάνουν και με κόμματα; Είναι λοιπόν χίλιες φορές προτιμότερο αυτή η δημοσκόπηση να είναι μια κλασική, στημένη δημοσκόπηση. Μια δημοσκόπηση που απλά έρχεται να προστεθεί στη σωρεία πιέσεων που δέχεται ο πρωθυπουργός για να καρατομήσει τις δύο υπουργούς. Και απ' ότι φαίνεται, ο κ. Παπανδρέου, ως γνήσιος ηγέτης, θα υποκύψει και σ' αυτές τις πιέσεις.

Πολλές φορές αναζητούμε δικαιολογίες για να τα παρατήσουμε. Ποιο είναι άραγε το νόημα των αγώνων μας αν ο κόσμος είναι τόσο χαζός, τόσο εύκολα χειραγωγούμενος; Αν ο κόσμος δεν κάνει τον κόπο να σκεφτεί και αντ' αυτού και για λογαριασμό του σκέφτονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τότε υπάρχει πρόβλημα. Η κ. Κατσέλη είναι υπεύθυνη για το μοναδικό φιλολαϊκό μέτρο, έστω και κουτσουρεμένο, αυτής της οικτρής κυβέρνησης, και όμως είναι η λιγότερο δημοφιλής υπουργός. Αν ήμουν στη θέση της θα ήμουν πάρα πολύ απογοητευμένος. Δεν είναι όμως η παραίτηση και η απογοήτευση η λύση. Γιατί κάθε φορά που μια φωνή σιωπά, δυναμώνει η φωνή των συμφερόντων και της καλοστημένης προπαγάνδας τους. Φέτος, ό,τι κι αν λένε οι δημοσκοπήσεις, πρέπει όλοι να μιλάμε. Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δική μας φωνή.

Υγ: Και αφού επανήλθε και ο Πρετεντέρης στο δελτίο του Mega, μπορούμε πια να πούμε ότι το καλοκαίρι τελείωσε. Καλό φθινόπωρο λοιπόν! Όσο για το Γιάννη, του εύχομαι να βρει μπροστά του φέτος όσο το δυνατόν περισσότερους Κλιγκόπουλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου