
Του Παναγιώτη Τσιάλα
Οι πιο παρατηρητικοί θα έχετε ίσως προσέξει ότι στις προθήκες των dvd-άδικων έχουν εσχάτως τρυπώσει λαθραία και ορισμένοι τίτλοι blue ray discs (η συντομογραφία είναι BDs, όπως λέμε DVDs). Είναι τα λεγόμενα «μπλε δισκάκια» που μπορούν να μας προσφέρουν ό, τι ακριβώς και τα γνωστά dvd, πλην όμως χαρίζοντάς μας πολύ μεγαλύτερη ποιότητα εικόνας και ήχου. Ένα τέτοιο BD, λοιπόν, πήγα να ψάξω και εγώ στο παρακείμενο dvd-άδικο. Πανέτοιμος, να βιώσω την νέα εμπειρία της απόλυτα ευκρινούς εικόνας και του κρυστάλλινου ήχου περιεργαζόμουν λαίμαργα τους λιγοστούς προσφερόμενους τίτλους προτού κάνω την τελική μου επιλογή. Τη στιγμή εκείνη γλίστρησε αθόρυβα στο εσωτερικό του καταστήματος μία ηλικιωμένη κυρία, η οποία χωρίς καθυστέρηση τράβηξε κατ' ευθείαν προς τον 25-άρη υπάλληλο του μαγαζιού. Προσηλωμένος στην χάραξη της επιλογής μου δεν στράφηκα ούτε στιγμή να την κοιτάξω, παρά ταύτα έγινα άθελά μου ωτακουστής μιας λίαν ενδιαφέρουσας στιχομυθίας:
«Καλό μου παιδί, μπορείς σε παρακαλώ να μου δώσεις την κασέτα με τις γέφυρες του Μάντισον;» ρώτησε σε ζωηρό τόνο η κυρία.
«Εμμμ, δεν ξέρω. Νομίζω πως δεν το έχουμε σε βιντεοκασέτα. Σε dvd αν θέλετε;», αντιπρότεινε ευγενικά ο υπάλληλος.
«Είστε βέβαιος ότι δεν το έχετε; Πρόκειται για καινούρια ταινία.», επέμεινε πεισματικά εκείνη.
«Δυστυχώς δεν το έχουμε σε βιντεοκασέτα.»
« Τότε τι έχετε σε βιντεοκασέτα από πιο καινούριες ταινίες;», συνέχισε απτόητη.
«Φοβάμαι πως δεν έχουμε καθόλου καινούριες ταινίες σε βιντεοκασέτες, αλλά μόνο σε dvd. Και νομίζω ότι το ίδιο συμβαίνει και στα περισσότερα καταστήματα ταινιών σήμερα», της ξεκαθάρισε ο νεαρός άνδρας. Φάνηκε όμως πως το είπε κάπως απότομα και η κυρία ξέσπασε.
«Μα είναι δυνατόν να μου λέτε ότι δεν έχετε βιντεοκασέτες; Και ΟΛΟΣ αυτός ο κόσμος που έχει βίντεο τί θα απογίνουμε;;;», είπε γεμάτη απόγνωση και με μιαν απορία που δύσκολα κρυβόταν.
«Το καταλαβαίνω ότι ίσως σας φαίνεται λίγο δύσκολο να το πιστέψετε», της αντιγύρισε ο υπάλληλος όσο πιο ευγενικά μπορούσε, «αλλά μπορώ να σας πω με αρκετή δόση σιγουριάς ότι πλέον σχεδόν κανένας δεν έχει βίντεο. Οι πιο πολλοί έχουν dvd.».
Η κυρία έφυγε απογοητευμένη, μάλλον χωρίς να έχει πειστεί από τις διαβεβαιώσεις του υπαλλήλου. Ποιος ξέρει σε πόσα dvd-άδικα θα δοκίμασε την τύχη της μέχρι να πειστεί.
Ομολογώ ότι καθ' όλη τη διάρκεια του διαλόγου χαμογελούσα παρακολουθώντας τον υπάλληλο να προσπαθεί να εξηγήσει στην ηλικιωμένη κυρία ότι «βιντεοκασέτες πια ΔΕΝ υπάρχουν!». Και τον άκουγες να της το εξηγεί με τόσο συγκαταβατικό ύφος, όπως ακριβώς ενός ανθρώπου που ανακοινώνει σε κάποιον το θάνατο ενός προσώπου, 15 χρόνια αφότου πέθανε.
Πάντως, πέρα από το γραφικό παράδειγμα, είναι αλήθεια ότι η ταχύτητα των σύγχρονων εξελίξεων μπορεί να αιφνιδιάσει τους πάντες, ακόμα και τους ρέκτες των ηλεκτρονικών τεχνολογιών. Ουδείς γνωρίζει τι τέξεται η επιούσα, αφού οι εξελίξεις τρέχουν σε χρόνους ρεκόρ, διανθίζοντας τη ζωή μας με ένα αίσθημα διαποικιλμένης αβεβαιότητας. Εκεί που νομίζεις ότι όλα είναι σίγουρα έρχονται οι ανατροπές, αλλιώς η ζωή θα ήταν σαν ένα νοσοκομείο καθαρό και αποστειρωμένο.
Σε μακρο-αναλυτικό επίπεδο, τα συμπεράσματα που προκύπτουν από μια σύγκριση του χτες με το σήμερα μπορούν να μας εκπλήξουν σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Μια τέτοια ανάλυση παρουσίασε σχετικά πρόσφατα η εταιρεία SONY σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, προκαλώντας το δικαιολογημένο ενδιαφέρον του ακροατηρίου για τα παγκόσμια τεχνολογικά δεδομένα που διαρκώς ανατρέπονται. Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ξεχωρίζω τα ακόλουθα:
1. Το 25% των Ινδών με ανώτερο IQ ξεπερνά τον συνολικό πληθυσμό των ΗΠΑ. Μεταφράζοντας αυτό το στοιχείο θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η Ινδία έχει αυτή τη στιγμή περισσότερους αριστούχους μαθητές απ' ό, τι οι ΗΠΑ έχουν μαθητές!
2. Τα 10 κορυφαία επαγγέλματα του 2010 δεν υπήρχαν καν το 2004! Συμπέρασμα; Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές η ανθρωπότητα προετοιμάζει τα παιδιά της για επαγγέλματα που δεν υπάρχουν, μέσω της χρησιμοποίησης τεχνολογιών που δεν έχουν ακόμα εφευρεθεί και προς επίλυση προβλημάτων που προς το παρόν αγνοούμε πλήρως ότι συνιστούν προβλήματα!
3. Το 1/8 των προπέρσινων ζυγαριών των ΗΠΑ συναντήθηκαν on-line (εδώ οι εξηγήσεις περιττεύουν).
4. Οι εγγεγραμμένοι στο myspace είναι 200.000.000. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αντιλαμβάνεσθε πως, αν το myspace ήταν χώρα, θα ήταν η 5η μεγαλύτερη στον κόσμο, μεταξύ Ινδονησίας και Βραζιλίας!
5. Οι αναζητήσεις που γίνονται κάθε μήνα στο google αγγίζουν τα 31 δις (ενώ το 2006 ήταν μόλις 2,7 δις). Κατόπιν αυτού, ας μου εξηγήσει κάποιος παρακαλώ: Πριν το google σε ποιόν απηύθυνε ο κόσμος όλες αυτές τις ερωτήσεις του;
6. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ανάγνωση των New York Times επί μία εβδομάδα προσφέρει στον αναγνώστη περισσότερες πληροφορίες από εκείνες που μπορούσε να αποκτήσει κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής ένας άνθρωπος του 18ου αιώνα. Κατά του ίδιους υπολογισμούς, οι αγγλικές λέξεις αγγίζουν πλέον τις 540.000, είναι δηλαδή 5-πλάσιες απ' ό, τι στην εποχή του Σαίξπηρ. Ας σημειωθεί δε ότι πολύ σύντομα η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα σε αγγλόφωνο πληθυσμό!
7. Οι πληροφορίες που εκπέμφθηκαν το 2009 υπερβαίνουν σε όγκο το σύνολο των πληροφοριών που εκπέμφθηκαν τα τελευταία 5.000 χρόνια!
8. Το 2029 κανείς άνθρωπος κάτω των 30 δεν θα ξέρει τι είναι το dvd (αυτό το αφιερώνω με όλη μου την καρδιά στην ηλικιωμένη κυρία που μου έδωσε την αφορμή γι' αυτό το άρθρο).
Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν, αποτυπώνοντας με ανάγλυφο τρόπο τις ραγδαίες εξελίξεις μεταξύ του πρόσφατου χθες και του φευγαλέου σήμερα. Θα μπορούσαμε ασφαλώς να παραθέσουμε και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, μένουμε όμως εδώ. Κλείνοντας, πάντως, σας γνωρίζουμε ότι στα 5 λεπτά που απαιτούνται για την ανάγνωση αυτού του κειμένου: 67 μωρά γεννήθηκαν στις ΗΠΑ, 274 στην Κίνα, 395 στην Ινδία και 694.000 πειρατικές ταινίες κατέβηκαν παράνομα στο internet.