Ο τελευταίος εισηγητής, καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος, αρχικά διατύπωσε την άποψη πως το πρότυπό του νέου εκλογικού νόμου, το γερμανικό μοντέλο, τέθηκε στην κρίση του εκλογικού σώματος, ως μείζων προεκλογική εξαγγελία, και για αυτό αποτελεί και βασική κατεύθυνση της επιτροπής. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συνταγματική πρόβλεψη περί έναρξης ισχύος του νέου νόμου από τις μεθεπόμενες εκλογές αλλά και το διαφαινόμενο κλίμα συναίνεσης δημιουργούν θετικές προϋποθέσεις για τις εργασίες της επιτροπής κατάρτισής του(σσ. στην οποία μετέχουν τόσο ο ίδιος, όσο και ο Ηλ. Νικολακόπουλος).
Ο Ν. Αλιβιζάτος έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ιστορική παράδοση και ροπή κάθε χώρας είτε προς το πλειοψηφικό είτε προς το αναλογικό εκλογικό σύστημα, κρίνοντας πως η παρ’ ημίν ιστορική εμπειρία δεν αποδεικνύεται συναινετική, με κάθε υποχώρηση από τις επίσημες θέσεις της παράταξης να λογίζεται ως ανεπίτρεπτη προδοσία.Κατόπιν επεσήμανε την ανάγκη καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς και ενίσχυσης της αντιπροσώπευσης μέσω του εκλογικού συστήματος, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με τη συρρίκνωση των εκλογικών περιφερειών και την καθιέρωση αρκετών μονοεδρικών, στις οποίες θα κατέρχονται από κάθε κόμμα ένας υποψήφιος και ένας αναπληρωματικός. Υπουργοποίηση κάποιου βουλευτή θα σημαίνει και την αυτοδίκαιη απώλεια της έδρας του χάριν του αναπληρωματικού του, ούτως ώστε να ασκούν απερίσπαστοι οι κυβερνώντες τα υπουργικά τους καθήκοντα.
Ολοκληρώνοντας ο ομιλητής στάθηκε κι αυτός με τη σειρά του στο θέμα του πολιτικού χρήματος και του ελλιπέστατου ισχύοντος νομικού πλαισίου για τον έλεγχό του.
H εισήγηση έγινε στα πλαίσια της πρώτης εκδήλωση του ΦΟΠΠ για τον εκλογικό νόμο . Δείτε εδώ .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου